Gimle Gård har en samling malerier. Den vet mange om, og det er mange som har sett dem. Men ikke som her. Bildene er tematisk montert med fyldige kommentarer som plasserer dem i kunsthistorien, og som viser publikum vei gjennom motivene i bildene. Dette er gjordt på en enkel og forståelig måte, en gavepakke til alle om underviser eller formidler kunst. Den burde være obligatorisk, så obligatorisk at det bør bygges en egen etasje på museet, slik at den kan være et permanent tilbud i en grunnleggende forståelse av vår europeiske kultur.

Dette er et ypperlig eksempel på at når hovedgrepet er godt, så blir både de sterke og alle de svake enkeltverkene nyttige. Det er interessant å se blandingen av dyktig håndverk, og bilder som sliter med det rent grunnleggende. Her er pompøse historiske malerier og morsomme, til dels groteske folkelivsskildringer, helgener og greske guder og bilder av barn og bygninger som viser en intens konsentrasjon om å få til perspektivet. I bildet av Babels tårn ser vi hvordan det ikke alltid går like bra, og vi ser også at nettopp grepet med det doble forsvinningspunktet (det står forklart på plakaten ved siden av bildet) er det som gjør bildet spennende. Noe å tenke på i møtet med moderne kunst.

Denne utstillingen er et kunstmuseum på sitt beste, upretansiøst og tydelig gjør man en skatt ut av en ganske ribbet samling. Se den.

KUNST

Nytt blikk

Malerisamling fra Gimle Gård

Sørlandets Kunstmuseum, Kristiansand