Ål kirke i Hallingdal har et svenskbygget orgel av merke Kaliff & Löthmann fra 1996. Det er et instrument med 32 stemmer, i utførelse og konstruksjon inspirert av franske barokkorgler. På dette instrumentet fremfører den internasjonalt kjente konsertorganisten Terje Winge et program med verker av den franske organisten og komponisten Nicolas de Grigny (1672-1703) iblandet noen verker av Bach for å vise hvordan Bach lot seg inspirere av den franske musikken i samtiden.

Folk som liker orgelmusikk vil ha stor glede av denne platen. Det er meget godt spill, utvalget musikk er både spennende og inspirerende, og en får kjennskap til et instrument med kvaliteter en nesten ikke skulle tro fantes i Norge i dag.

På minussiden vil jeg føye til at lydbildet faktisk er ganske slitsomt etter som tiden går og etter hvert nærmer seg en drøy times spilletid. De mange rørstemmene i orgelet, og den dermed ganske intense klangen sammen med den tette akustikken i kirken, gjør det til et krevende — og altså litt slitsomt - lytterprosjekt å ta alt på en gang. Men det går jo an å lytte i mindre porsjoner. Og da er opplevelsen garantert positiv.

Emil Otto Syvertsen

CD

Nicolas de Grigny og

Johann Sebastian Bach:

Orgelverker

Terje Winge på Kaliff & Löthmann-orgelet i Ål kirke

Organum Norvegica vol.1, Simax