Shay Mitchell som Peach Salinger i «You». Shay Mitchell som Peach Salinger i «You». Foto: Barbara Nitke/Netflix

Filmblogg: Ny og sexy krim

Kjekke forfølgere og dødelige leiemordere vakre som supermodeller. Krimsjangeren har fått en ansiktsløftning.

Slapp av. Den klassiske krimserien med mord på landsbygda hvor middelaldrende politifolk med personlige problemer løser saken, er ikke borte. Men de nye krimseriene på Netflix og HBO Nordic er krim med en annerledes vri. Og jeg liker det. De ser bra ut, har interessante plott, og masse humor og samfunnssatire (imidlertid ikke for målgruppen gretne gamle gubber).

«You»

Seriens første og foreløpige sesong er basert på romanen med samme navn av Caroline Kepnes fra 2014. Historien handler om Joe Goldberg, spilt av Penn Badgley («Gossip Girl»). Han driver en bokhandel i New York, og det er her han møter og forelsker seg i Guinevere (Elizabeth Lail). Og ikke bare forelsker han seg. Han blir helt besatt. Han begynner å forfølge henne, og er helt overbevist om at hun trenger ham. Og stakkars de som ikke passer inn i planen hans.

Vi som seere får hele tiden høre tankene hans, og innimellom får vi se situasjonen fra Guineveres synspunkt også. Jeg vil ikke røpe for mye, men etter å sett de fem første episodene kan jeg si at det skjer veldig mye overraskende og det er brennende hett og ikke minst blodig.

Serien blir fornyet for sesong to som skal basere seg på Kepnes’ neste bok om Joe Goldberg, «Hidden Bodies», og får premiere på Netflix i løpet av 2019.

Villanelle (Jodie Comer) ser ikke ut som leiemordere flest. Foto: HBO Nordic

«Killing Eve»

Den unge, vakre og svært dødelige leiemorderen Villanelle (Jodie Comer) har gått under radaren lenge. Så blir Eve Polastri (Sandra Oh), en agent i Storbritannias sikkerhetstjeneste (MI5) satt på saken, og en katt og mus-lek er i gang. Villanelle har begynt å kjede seg og tar stadig flere sjanser på jobb, så en verdig motstander gir henne ny og etterlengtet spenning i hverdagen.

Serien er basert på novelleserien «Codename Villanelle» av Luke Jennings, og er spennende, morsom og full av overraskelser.

Jodie Comer er perfekt i rollen som den smarte, kalde og psykopatiske morderen. I det ene øyeblikket ser hun uskyldig og sårbar ut, mens det i neste øyeblikk formelig oser ondskap ut av øynene hennes. Sandra Oh («Grey’s Anatomy») får vist hva hun virkelig er god for, og hennes jordnære og litt vimsete fremtoning er en fin kontrast til Villanelles kalkulerende personlighet. Danske Kim Bodnia («Broen») spiller rollen som Konstantin, Villanelles kontaktperson til den mørke, kriminelle underverdenen. Serien blir fornyet, men foreløpig ingen premieredato.

Av Cathrine Sordal