Regissør Erik Skjoldbjærg og manusforfatter Bjørn Olaf Johannessen var i begynnelsen av november på befaring i Finsland. Her er de to på Finsland brannstasjon sammen med en representant fra brannvesenet. Foto: John Einar Hagen
Erik Skjoldbjærg skal regissere filmen. Han lagde "Nokas" i 2010, og i år har "Pionér" blitt vist på norske kinoer. Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Gaute Heivoll røper at det var flere som ønsket å lage film av "Før jeg brenner ned". - Erik Skjoldbjærg er litt valgt av meg også, for det var mange interesserte den gangen, sier forfatteren. Foto: Torstein Øen
"Før jeg brenner ned"
Pyromanen i Finsland hadde herjet i en måneds tid, og det toppet seg natt til mandag 5. juni 1978. Her er et av bildene Fædrelandsvennen brukte på trykk dagen etter pyromanens herjinger. Foto: Jan A. Johannesen

SONGDALEN: — Vi ønsker å gjøre dette i Finsland fordi det er et fantastisk område å filme historien i, sier Edward A. Dreyer, produsent i Pravda Film.

For drøye to uker siden var representanter fra produksjonsselskapet på befaring i bygda i Songdalen kommune. Regissør blir Erik Skjoldbjærg ("Nokas" og "Pionér") og Bjørn Olaf Johannessen ("Nowhere Man" og "Blodsbånd") skriver filmmanuset, basert på Gaute Heivolls bok.

Sikter mot utlandet

I "Før jeg brenner ned" skildrer forfatteren hvordan en pyroman herjet i hjembygda sommeren 1978. Natt til mandag 5. juni toppet det seg, og pyromanen ble tatt neste dag.

— Det er en utrolig spennende historie, som er både lokal og internasjonal og spesiell og generell. Vi tror den har god appell i Norge, men minst like stor i utlandet. Den handler om viktige ting og om samfunnet i dag. Og den er ufattelig godt skrevet av Gaute, sier Dreyer.

— De kjøpte rettighetene til boka allerede samme høsten den kom ut, sier Heivoll.

Boka, som kom ut i 2010, ga forfatteren Brageprisen, Sultprisen og Sørlandets litteraturpris. Den var også nominert til flere andre priser, og er solgt til hele 22 land. Heivoll valgte å selge rettighetene til regissør Erik Skjoldbjærg.

— Jeg var trygg på at han ville forvalte historien bra, på alle måter. Han er en filmskaper og kunstner etter mitt hjerte, sier forfatteren.

- Hvor involvert er du?

— Jeg er delvis involvert, og det har jeg vært hele tiden, sier Heivoll, uten å ville utdype det noe mer.

Nordisk samarbeid

Planen er å gjøre innspillingene i mai, juni og juli neste år. Filmen blir en middels stor norsk spillefilm, med et budsjett på 30 millioner kroner. Pravda Film jobber nå med å få bekreftet finansieringen.

— Vi er nødt til å fullfinansiere filmen for å gi grønt lys, sier Dreyer, som er i dialog med samarbeidspartnere i både Norge og Norden.

Det oslobaserte produksjonsselskapet ønsker å bruke de ressurser og kvaliteter som finnes i filmmiljøet på Sørlandet.

Involverer sørlendinger

— Vi er avhengige av hjelp, men det er vanskelig å si i hvor stor grad. Men vi trenger å finne karakterer lokalt i regionen, både til hovedroller og statistroller, sier Dreyer, som også vil bruke sørlandske filmarbeidere i filmteamet.

— Det er hyggelig om vi kan legge igjen litt kunnskap og erfaring i landsdelen. Det er viktig, sier produsenten.

Da boka kom i 2011, ble den stort sett tatt godt i mot blant lokalbefolkningen. Filmskaperen tror filmen også vil bli tatt godt i mot. Mye grunnet regissøren Erik Skjoldbjærg, som lagde "Nokas" i 2010. — "Nokas" var et kontroversielt prosjekt, helt til filmen ble vist. Skjoldbjærg viste at han hadde fortalt historien med respekt for hendelsen og de involverte. Det ønsker han nå også, sier Dreyer.

Skjoldbjærg var torsdag opptatt med innspilling av en tv-serie, og var derfor ikke tilgjengelig for en kommentar til Fædrelandsvennen.

- Jeg gleder meg til å se filmen på kino

Ordfører i Songdalen, Johnny Greibesland, gleder seg over at Finslands historie blir film.

— Dette synes jeg var gøy. Jeg gleder meg til å se filmen på kino, sier Sp-ordføreren da han får høre om filmplanene.

— Jeg synes det er kjempespennende. Det er en veldig sterk historie, og Finslandsbygda og kommunen vil bli godt kjent. Dette er bare positivt, sier Greibesland, som håper filmen holder seg til boka.

Selv om Songdalen verken har hotell eller spisested, håper ordføreren at filminnspillingen vil bidra i kommuneøkonomien.

— Vi har cateringfirma som kan levere mat. Og uansett vil det bety økt aktivitet i bygda, og det er bra, sier han.

- Nå skulle vi hatt et filmfond

Lederen for Sørnorsk filmsenter mener filmmiljøet på Sørlandet vil lære mye av en Heivoll-filmatisering i Finsland.

— Hadde vi hatt et filmfond, så ville vi kunne gjort dette, sier Kirsten Bonnén Rask.

Den daglige lederen ved Sørnorsk filmsenter nevner filmer av Erik Poppe og Sten Hellevik som ikke har blitt realisert på Sørlandet grunnet manglende finansieringsmuligheter.

— Det eneste jeg kan tilby er arbeidsstipend til de som skal jobbe med filmen, sier hun.

Bonnén Rask sier det er mer aktuelt å gjøre nytte av erfaringene og kompetansen Erik Skjoldbjærg og andre i produksjonsstaben innehar, når de først er på Sørlandet. Noen filmarbeidere vil trolig også bli knyttet opp mot produksjonen.

— De får kvalifikasjoner på spillefilm, og ikke bare kortfilm og dokumentar, sier den danske senterlederen.

Boka lanseres i USA i januar

Gaute Heivoll tror en filmatisering vil gi "Før jeg brenner ned" et nytt liv.

— Ja, det er jeg rimelig sikker på. Det har vist seg tidligere, sier Heivoll.

Forfatteren røper at filmen ikke blir en blåkopi av boka.

— Filmen vil ta noen steg til siden fra boka, sier han, uten å ville si noe mer om detaljene.

"Før jeg brenner ned" er solgt til 22 land til nå. I januar skal boka lanseres i USA.

— Der har den allerede fått positive føromtaler, så det ser lovende ut, sier Heivoll.

Heivoll har litt erfaring med prosessen fra bok til film. Barneboka "Himmelen bak huset" ble filmatisert av Steffan Strandberg i 2011. — Jeg har lært at det å lage film er en langsom og tålmodighetskrevende prosess. Det krever dyktige folk i alle ledd, og det har vi denne gangen også, sier Heivoll.