KRISTIANSAND: I desember i fjor vedtok bystyret i Kristiansand å utrede muligheten for salg/nedsalg av kommunale aksjeselskaper, deriblant Kristiansand Kino. Førstkommende tirsdag skal mulig kinosalg til behandling i kommunalutvalget, og rådmann Tor Sommerseth har innstillingen klar til bystyret.

— Bystyret gir administrasjonen fullmakt til å sette i gang en salgsprosess for å selge 49 prosent av KinoSør AS til en strategisk aktør, og utgifter til salgsprosessen innarbeides i 2. tertialrapport. I forbindelse med salget skal det inngå en aksjonæravtale for å sikre videreføring av Barnefilmfestivalen AS, skriver Sommerseth i sitt forslag til vedtak.

Små økonomiske forskjeller

Rådmannen har vurdert fire alternativer; å fortsette som i dag uten å selge, å selge 49 prosent av driftsselskapet KinoSør, å selge hele driftsselskapet eller å selge hele kinokonsernet, som inkluderer både drift, bygninger og Barnefilmfestivalen. Økonomisk viser utregninger gjort av et konsulentbyrå at de fire alternativene vil gi en gevinst på henholdsvis 71, 65, 73 og 74 millioner kroner.

I løpet av de siste fem årene har flere av landets kommunale kinoer blitt solgt til private aktører. Tidligere i år har 49 prosent av Bergen Kino blitt solgt til svenske SF Kino, mens hele Oslo Kino ble solgt til danske Egmont.

Nettverk og kompetanse

Rådmannen mener, ut i fra en kulturpolitisk vurdering, at Kristiansand kommune fortsatt bør ha et eierforhold til Kristiansand kino.— Ved salg ville en kunne få inn en strategisk eier som kan styrke den allerede eksisterende kompetansen og samtidig gjøre at kinoen står sterkere rustet i et ukjent fremtidsscenario, skriver Sommerseth.

Det var det borgerlige flertallet, bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Pensjonistpartiet, som stemte fram utredningen. Trolig stiller de seg også bak forslaget om nedsalg av kinoen.

— Jeg har personlig stor sans for rådmannens innstilling, men Høyre har ikke behandlet saken i sin bystyregruppe ennå, skriver ordfører Arvid Grundekjøn i en sms til Fædrelandsvennen.

FOR: Jørgen Kristiansen (KrF) synes rådmannens forslag er godt, og tror et delsalg vil være en god løsning. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg synes dette høres klokt ut. Da beholder vi styringen, samtidig som vi får inn en nasjonal eller internasjonal aktør med nettverk og kompetanse. Forretningsmessig høres det også lurt ut. Vi ser også at kommunene har solgt seg ut, helt eller delvis, i både Oslo og Bergen, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Opposisjonen uenig

Mette Gundersen liker ikke rådmannens innstilling, og sier Arbeiderpartiet vil gå i mot forslaget.

MOT: Mette Gundersen (Ap) liker ikke rådmannens forslag, og ønsker å beholde dagens ordning. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg ser ikke noe behov for å selge kinoen. Den er velfungerende, og er en av kinoene i Nord-Europa med best standard. Kommunen tjener penger på kinoen, og vi sikrer et kulturtilbud til byens innbyggere. Å selge vil være helt feil vei å gå, sier Gundersen.- Det vil ikke noen økonomisk gevinst for kommunene å selge, snarere tvert i mot. Utbyttet må da deles på flere. Uten verken saklig eller økonomisk grunn for å selge, er det kun ideologiske grunner igjen, og der er vi uenige med de borgerlige partiene. Dette er en trend vi har sett i andre borgerlige byer, og det beklager vi, legger Ap-politikeren til.

— Jeg mener ikke dette veldig sterkt, og vi skal diskutere dette grundig i gruppa vår til mandag. Vi har ikke forpliktet oss overfor noen andre å selge, sier Kristiansen, og understreker at dette kun er hans personlige meninger.

— De borgerlige har flertall, og jeg tror nok et salg kan bli gjennomført, om ikke vi kan utsette det så lenge at avgjørelsen tas etter lokalvalget om to år. Vi skal pushe på for å beholde det slik det er nå, og det vil ta tid før noe blir avgjort, avslutter Gundersen.