Nils Christian Moe-Repstad konkurrerer med Dag Solstad om Brageprisen. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg visste at jeg hadde en bra bok, men det er ikke noe man regner med at man skal bli nominert til Brageprisen, sier Nils Christian Moe-Repstad.

Kristiansanderen er nominert i kategorien skjønnlitteratur for sin diktsamling "Teori om det eneste". I den tematiserer han stupeulykken som i 1990 gjorde ham lam, og boka har vakt nasjonal oppsikt etter at den kom ut. De andre nominerte i kategorien er Øyvind Rimbereid: «Orgelsjøen», Dag Solstad, «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896» og Ruth Lillegraven, «Urd».

— Det er moro at poesien har fått så stor plass i årets nominasjoner, sier Moe-Repstad.

— Hva tenker du om å vinne?

— Det er bare en vinner. Alt annet enn å vinne er nederlag, humrer dikteren ironisk.

— Nei, det hadde vært veldig moro å vinne dette som er selve tyngdeprisen i norsk litteratur, sier han.

Den andre Brage-nominerte med sørlandstilknytning er Heidi Sævareid som er nominert i kategorien ungdsoms- og barnelitteratur for romanen Spranget. Den bygger på hennes egne erfaringer fra Filadelfia Kristiansands ungdomsmiljø på slutten av 1990-tallet og kom sist vinter.

— Jeg er veldig overrasket, og det er kjempegøy. Jeg fikk vite for en uke siden at jeg var nominert, og jeg har gått rundt og tenkt at det er en feil. Jeg er litt fjetret av det ennå, sier Heidi Sævareid.

De andre nominerte i kategorien er Synne Lea og Stian Hole: «Nattevakt», Brynjulf Jung Tjønn: «Så vakker du er», Håkon Øvreås og Øyvind Torseter: «Brune».

— Dette er veldig rart, for for noen år siden var jeg blant elektorene som vurderte bragenominasjonene. Jeg hadde ikke tenkt at jeg senere skulle komme til å befinne meg i denne situasjonen, sier Sævareid.

For øvrig er Fædrelandsvennens vinspaltist Ingvild Wedaa Tennfjord også nominert til Brageprisen i åpen klasse for boka: «Skål. Få nese for vin uten å få nesa i sky»

Prisen deles ut 19. november.