Det skjer mye på musikkscenen i Kristiansand. Men bak scenen er det ganske dødt. Den idealistiske musikkorganisasjonen Akks har derfor startet lyd– og lysteknikerkurs som de håper skal inspirere sørlendinger til å fylle tomrommet.

— Det er veldig manko på lyd– og lysteknikere i byen. Bransjen trenger flere, sier styreleder og kursansvarlig Henriette Falkum i Akks Kristiansand.

Dårlig tilbud

Akks har som hovedmål å rekruttere flere jenter og kvinner til musikkbransjen, men det er ingen feministisk organisasjon. Tilbudene deres er åpne for alle. Hovedmålgruppen er imidlertid jenter og kvinner mellom 14 og 26. Og når det gjelder lyd og lys er kvinner oppsiktsvekkende fraværende. Falkum mener det handler mye om selvtillit.

— Vi tror jenter stiller ekstra høye krav til seg selv. Tendensen virker å være at de er redde for å gjøre feil. Men dette er en tøff bransje og det er viktig å komme inn i en tidlig alder, slik at man føler seg trygge, sier hun.

— Men det er jo mange kvinnelige vokalister. Er det rett og slett mindre interesse for lyd og lys blant jenter?

— Ja, det er et godt spørsmål. Vi tror det er først og fremst fordi man ikke har tilbudene. Når tilbudene ligger til rette for jenter kan de ta tak i det, sier Falkum.

Menn med åpne armer

Hun mener det sitter enda lenger inne for jenter i sør å følge musikkdrømmen, enn i ellers i landet. I fjor startet platestudioet Home Studio i Kristiansand, som drives av Elisabeth Cederberg og Line Marie Brudevoll. Dette er et av svært få studio i Norge som drives av kvinner.

— Som oftest blir det bare en hobby, så sitter de på rommet og sysler med det uten å ta det neste steget. Men det virker som man kanskje begynner å våkne til litt nå. Home Studio er ett eksempel. De er veldig dyktige og har holdt på med musikk i mange år, sier hun.

Falkum mener fordommene mot kvinner bak spakene i musikkbransjen har lettet, og at forutsetningene er gode for jenter som har interesse i den retningen.

— Jeg opplever at menn er positive til flere kvinner i bransjen. Jeg tror de venter med åpne armer, det handler bare om å hoppe i det. Og det er der vi kommer inn. Nå må bare jenter innse at det er behov for dem i norsk musikk.

Lysteknikerkurset starter denne uken, mens lydteknikerkurset tar til i april. Akks–kursene er et samarbeid med Samsen, Pier 6 og Østsia. Ifølge Henriette Falkum vil kursdeltagere få mulighet til praksis hos flere av konsertstedene i byen. Også Kilden har vist interesse for dette.