KRISTIANSAND: I 1993 ga forfatteren Øystein Lønn ut novellesamlingen "Thranes metode og andre noveller". Tittelnovellen ble filmatisert i 1998, med Bjørn Sundquist og Petronella Barker i hovedrollene. Nå, 20 år etter originalutgivelsen, skal forestillingen "Thranes metode" settes opp i intimsalen i Kilden.

FORFATTER: Øystein Lønn. Foto: Torstein Øen

— Regissør Jon Tombre har plukket ut deler av novellen han mener er representativt, og som kan brukes på scenen. Det svinger virkelig, og jeg er veldig fornøyd, sier Lønn, etter å ha sett en prøveforestilling på Kilden fredag i forrige uke.- Vi begynte med dette i juni, som en tre ukers workshop. Da var vi ikke sikre på hva og hvordan, og det startet som et uforpliktende prosjekt, sier Tombre.

I tillegg til Lønns novelletekst fikk de med seg låter fra artisten Thom Hell, for å se om det kunne la seg gjøre å kombinere de to sterke sørlandsstemmene.

— Det ga så mye mersmak at Ingrid (Forthun, teatersjef, red.anm.) bestemte at dette prosjektet skulle vi fullføre, sier Tombre.

(Artikkelsen fortsetter under bildet)

TETT PÅ: I Kildens intimsal kommer publikum tett på skuespillerne. I "Thranes metode" brukes også ulike virkemidler som gjør opplevelsen enda sterkere. - Jeg har ikke vært med på en så stor scenisk lek tidligere, sier Morten Svartveit, som spiller Thrane. På videoen prosjekteres Anne Ma Usterud, som Thranes mor. Foto: Kjetil Samuelsen

David Lynch-øyeblikk

Regissøren sier stykket helt fra starten av har seilt under en lavbudsjettsfane. Det brukes ikke scenograf, og skuespillerne har selv ansvar for kostymer. I tillegg har de flere ganger testet forestillingen for ulike publikumsgrupper.

— Prøveforestillingen var tildels veldig vellykket. Det er tydelig at Tombre og skuespillerne på en helt ny måte har greid å identifisere de personer som jeg har skrevet om, mener Lønn.

— Jeg storkoste meg. Jeg liker litt absurde ting, og det var noen David Lynch-øyeblikk her, sier Hell.

Lynch er kanskje mest kjent for tv-serien "Twin Peaks", men har også regissert filmer som "Elefantmannen" og "Mulholland Drive".

— Hele stykket er fragmentert, med mye gjentakelser, men man sitter igjen med en helhetsfølelse når det er slutt, legger Hell til.

Stolt Hell

Det er første gang Hell lar musikken sin bli brukt i teatersammenheng, og han har gitt teaterensemblet full kunstnerisk frihet til å gjøre hva de vil med låtene.— Jeg klarte å blokke ut at de brukte mine sanger. På en syk måte har de greid å integrere det i stykket, og jeg er stolt over at noen vil jobbe med låtene mine på denne måten, sier 36-åringen.

— Nå skal vel jeg komme med små inputs om hva jeg tenker, og eventuelt kanskje ville gjort annerledes. Men jeg prøver å ikke si for mye, for jeg synes det er gøyere at de gjør det, legger Hell til.

Filosofisk stykke

SJALU: I forgrunnen skimter vi Thrane (Morten Svartveit) som observerer at hans barndomskamerat (Jørn-Bjørn Fuller-Gee) flørter med Mol (Kjærsti Odden Skjeldal), som Thrane selv er interessert i. Foto: Kjetil Samuelsen

Kildens egne skuespillere brukes i oppsetningen. Morten Svartveit spiller hovedrollen Thrane, en rastløs, ung mann på jakt etter noe han savner, mens Kjærsti Odden Skjeldal spiller den gifte nabokvinnen Mol. Anne Ma Usterud spiller Thranes mor og Jørn-Bjørn Fuller-Gee spiller en av Thranes barndomskamerater.— Det er spennende og godt stoff å jobbe med, både Øysteins tekst og musikken til Thom. Teksten har mange lag, og vi kan teste ut og velge hvilken versjon vi går for, sier Svartveit.

— Det er veldig filosofisk materiale, og en tematikk som absolutt er nær. Vi skal menneskeliggjøre karakterene, men samtidig bevare det filosofiske. Og der er det bra med Jon, for han er dyktig med poetisk dramatikk, sier Odden Skjeldal.

Skuespillere, musikere og regissør tar nå pause noen uker, for å la den foreløpige versjonen modne seg hos hver enkelt aktør. 13. april samles de igjen, for å finne den endelige versjonen innen premieren 30. april. Stykket skal spilles ni ganger fram til 16. mai.

— Å snakke om forventninger på forskudd gjør jeg ikke, men det jeg har sett i dag er veldig bra, avslutter Lønn.