Det var stappfullt på Kongevoldstranda ved Gyland fredag kveld. Foto: Christian Ingebrethsen

— Jeg er spent, men generalprøven gikk som et skudd. Så dette blir bra, sier regissør Julie Winge en halvtime før urpremieren på sangspelet Beltespenna.

Hun har jobbet med dette siden midten av juli og ble håndplukket til jobben som regissør.

— Jeg har jobbet en del med barneteater og tenker ganske kommersielt. Skal man treffe folk, og få dem til å møte opp ved en strand i skogen midt på sommeren, så må det være underholdende. Her får vi både blodhevn, kjærlighet, kamper og hester, så dette slår nok an, forteller hun.

Kunne ikke si nei

Sangspelet Beltespenna, som spilles på Kongevoldstranda ved Gyland, noen få mil fra Flekkefjord, baserer seg på hva som kan ha foregått i etterkant av et slag som fant sted ved dette vannet.

Tiril Heide Steen (24) spiller jenta Vilborg.

Hovedpersonen i spelet er jenta Vilborg, som for anledningen blir spilt av Tiril Heide-Steen (24).

— Det er jo fantastisk å få spille et slikt sted. Plutselig står vi i regn, så i sol, og så i vind. Veldig spennende, forteller hovedrollen før publikum strømmer inn på stranda.

— Jeg har gjort mye barneteater og slikt tidligere, så da jeg ble spurt om å komme til audition til dette kunne jeg ikke si nei. Dette er noe helt annet. Stor dramatikk, om død, sorg og livets store problemer. Jeg vil gjerne komme tilbake hvis de skal sette opp dette på nytt, smiler hun og gjør seg klar for dyst.

Stappfull premiere

Og jaggu så fenger ikke lokalhistorie og stor dramatikk. Alle de 500 premierebillettene ble utsolgt, og folk uten billett stod i kø utenfor for å komme ned på stranda.

FORVENTNINGSFULLE: F.v. Bøye Prestegård (74), Knut Nordhasli (76), Vigdis Prestegård (74) og Siri Nordasli (74) gledet seg til forestilling. - Vi må jo få med oss dette, forteller de.  Foto: Christian Ingebrethsen

Bøye Prestegård (74), Knut Nordhasli (76), Vigdis Prestegård (74) og Siri Nordasli (74) var fire av de nærmere 600 som til slutt satt forventningsfulle på benkeradene, som for anledningen var plassert på stranda.

— Vi er fra Flekkefjord, så vi måtte jo dra hit. Dette er noe helt nytt, sier Bøye.

— Vi har jo hørt om historien og slaget før, og forventer stor dramatikk her i dag, legger Knut til.

Dramatikk ble det også. Og på tross av et lite strømbrudd i starten av forestillingen, som følge av hyppig vaffelsteking i kioskområde, ga skuespillerne alt i det sola sank ned i horisonten bak dem. Her fikk vi ridende hester, vakre kvinner, barske menn, slåsskamper, noe historie og mye kjærlighet.

Ventet på dette i årevis

Stykket er i sin helhet skrevet av 95 år gamle Truuk Doyer. Hun har jobbet med forestillingen i mangfoldige år og fikk for første gang sett det i levende live på på fredag.

Manusforfatter Truuk Doyer (95) og hennes søster.

— Dette har jeg brukt mange, mange år på, med mye research og arbeid. Nå er jeg spent på å se hvordan publikum mottar det, forteller den 95 år gamle kvinnen.

Hun innrømmer at hun ikke har sovet så mye natten før.

— Nei, jeg har nok ikke det. Dette er så spennende. Det er et under at jeg fikk oppleve dette, sier hun og rister på hodet.

Forestillingen spilles tre ganger til denne helgen.