ROSTE BYGGET: Rut Marie Bang spilte piano under den offisielle åpningen av Venneslas kulturhus. Foto: Tarald Reinholt Aas
ÅPNET ÅPNINGEN: Dirigent Thomas Hansen og Vennesla Musikkorps stod for gårsdagens musikalske åpning av kulturhuset. Foto: Tarald Reinholt Aas
ARKITEKT: Reinhard Kropf i arkitektfirmaet Helen & Hard hadde ikke sett kulturhuset siden det åpnet for publikum. Nå var han tilbake som en av mange spesielt inviterte gjester. Foto: Tarald Reinholt Aas
SPILTE PÅ ÅPNINGEN: Pianisten Rut Marie Bang koste seg tilbake i hjembygda. Foto: Tarald Reinholt Aas
SANG: Bjøro Hildebrandt sang både opera og mer uhøytidelige sanger under kulturhus-åpningen. Foto: Tarald Reinholt Aas

VENNESLA: — Et praktbygg!

Beskrivelsen kom fra flere av talerne innenfor veggene til Vennesla kulturhus i går. Onsdag kveld hadde bygget, som bærer det presise navnet "Kulturhuset", sin offisielle åpning.

— Du kan si mye om oss venndøler. Men vi er ikke kompliserte, sa ordfører Torhild Bransdal om navnevalget.

— Jeg er stolt, glad, ydmyk. Jeg har gledet meg til dette øyeblikket. Kulturhuset har rukket å bli et hjerte, et nav i bygda, sa Bransdal til salen.

"Ny" kulturhusåpning

Publikum slapp inn i kulturhuset allerede i slutten av oktober. Arrangementet onsdag kveld var myntet på spesielt inviterte gjester. Til stede i vestibylen var Venneslas nåværende og forrige kommunestyre, et stort antall kommunalt ansatte, ordførere og rådmenn fra kommunene i Knutepunkt Sørlandet, og en delegasjon fra Vest-Agder fylkeskommune. Langs ett av langbordene satt dessuten så godt som hele arkitektfirmaet Helen & Hard. Firmaet utformet i 2009 vinnerutkastet til det som nå har blitt Kulturhuset. Onsdag stengte de Oslo- og Stavanger-baserte arkitektene kontoret og dro med tjue ansatte for å overvære åpningen.

— Jeg har aldri sett bygget i bruk – før i dag. Det var gøy å se barna klatre i barneavdelingen, folk spise i restauranten – å se bygget innlevd , sa daglig leder Reinhard Kropf i Helen & Hard til Fædrelandsvennen.

Under den buede himlingen kommenterte han de spesielle byggematerialene som er tatt i bruk – ikke minst innslaget av limtre.

Fikk instrument-tilskudd

Fylkesordfører Terje Damman så innsiden av kulturhuset for første gang i går. Han hadde møtt opp tidlig for å ta seg en vandretur gjennom de 1100 kvadratmeterne og to etasjene kulturhus og bibliotek.

— Jeg er imponert over hva det har blitt, sa han.

Vest-Agder fylkeskommune bevilget i 2009 15 millioner kroner til det kommende bibliotek- og kulturhuset. Onsdag plusset fylkesordfører Damman på tilskuddet med 25.000 – myntet på et nytt musikkinstrument i bygget.

— Kanskje blir det et piano, mente Vennesla-ordfører Torhild Bransdal.

Klassisk musikk

I tilegg til talerne, var det flere musikalske innslag under åpningen. Arrangementet ble spilt i gang av Vennesla Musikkorps. Siden fikk to soloutøvere fra bygda rungende applaus: pianisten Rut Marie Bang og operasanger Bjøro Hildebrandt.

— Jeg var her ikke da huset åpnet for publikum. Dette er første gang jeg er her skikkelig. Og det er stas at de ba to klassiske musikere om å spille på åpningen, sa Rut Marie Bang etter sin minikonsert.

I går hadde 22-åringen imidlertid en liten innvendig mot kulturhuset som konsertlokale.

— Nei, akkurat akustikken er nok ikke optimal. Huset – biblioteket – er jo ikke bygd for å lage lyd. Men det er først og fremst fryktelig gøy å kunne komme til hjembygda, og spille klassisk i Vennesla, sa hun smilende.