KRISTIANSAND : — Jada, det er dyre kunstformer vi utøver. Det kommer av at det trengs mange ansatte for at vi skal kunne løse det som er oppdraget vårt, sier direktør Håkon Berge i KSO. Fædrelandsvennen har kikket på besøks- og arrangementsstatistikken for Norsk Teater og Orkesterforening og sammenholdt den med beløpene som KSO og tre andre filharmoniske orkestre i Norge mottar.

Konsertstøtte på 380.000 kroner

Regnestykket viser at det går 380.031 kroner i offentlig støtte for hver av de 161 konsertene KSO satte opp i 2011. Av det totale beløpet på 61 millioner kroner kommer 70 prosent fra statsbudsjettet og resten i er regionale og kommunale bevilgninger.

Selv om summen kan synes stor, kommer KSO likevel meget godt ut dersom vi foretar samme regnestykke for sammenlignbare orkestre.

96 millioner til Trondheim

Trondheim Symfoniorkester mottok for eksempel 96 millioner kroner fra det offentlige, og for disse pengene fikk trøndersymfonikerne bare arrangert 98 konserter. Det gir en kostnad pr. konsert på hele 980.000 kroner. Oslo Filharmoniske Orkesters konserter kommer på 662.252 kroner for hver oppsetning, men her er det til gjengjeld solgt hele 76.990 billetter mot KSOs 13.332. (artikkelen fortsetter under bildet)

KULTURKORYFEER: KSO-direktør Håkon Berge (t.h.) kan notere seg vekst i besøkstallene etter innflyttingen i Kilden. Her er han i følge med Kilden-direktør Bentein Baardson. Foto: Kristin Ellefsen

Spesielt år for KSOHåkon Berge kan forklare det tilsynelatende skjeve forholdet:

— Det kommer nok av at vi i stor grad har delt opp orkesteret i små ensembler som så har dratt rundt og spilt konserter, sier han. Fjoråret var nemlig spesielt for KSO. I oppkjøringen mot Kilden-åpningen ble det gjennomført en omfattende skoleturne med forestillingen "En bit av Kilden", og svært få konserter ble arrangert i orkesterets daværende "hjemmearena" Kristiansand Domkirke.

Publikum betaler 300 kroner

Jada, det er dyre kunstformer vi utøver. Det kommer av at det trengs mange ansatte for at vi skal kunne løse det som er oppdraget vårt

Dette påvirket også mulighetene for å få billettinntekter. Dersom du skal dele støttebeløpet opp i antall solgte billetter blir det hele 4600 offentlige kroner for hver billett.

— En publikumsbillett hos oss koster normalt rundt 300 kroner, sier Berge.

Et helt annet inntrykk gir det å dele den offentlige støtten på hver av de 50.000 publikummerne. Da koster hver konsertopplevelse det offentlige 1126 kroner.

Økt inntjening i 2012

Direktør Berge regner med at tallene for 2012 kommer til å gi et helt annet bilde:

— Vi sikter på å øke egeninntjeningen kraftig til kanskje 20-25 prosent. Nå ligger vi på 10-12 prosent. Og jeg regner med at vi allerede nå har solgt like mange billetter som vi gjorde i hele fjor. Det er betydelig forskjell på å trekke gjennomsnittlig 500 i Kilden mot de 250 som pleide å komme i Domkirken, så jeg gleder meg til vi skal ha denne samtalen igjen om et år, sier Berge. Det ligger også en opprustning av staben inne i KSOs strategiplan. Ved inngangen til 2012 var det 62 musikere i orkesteret, og det skal styrkes med seks musikerstillinger innen nyttår.

KSO topper statistikken

KSO topper også statistikken når det gjelder antall sponsede billetter og gratisbilletter. Hele 5751 billetter gikk gratis eller til sponsorer i fjor.

— Sponsorbillettene er til samarbeidspartnere som Rasmussengruppen, Fædrelandsvennen og Plussbank. Gratisbillettene er for eksempel til egne medlemmer som ikke er med på oppsetningen, sier Berge.