KAMPARENA: Lørdag klokka 13.15 kommer et "britisk krigsskip" rundt Odderøya i bakgrunnen, og da smeller det fra denne kanonen Stückhauptmann Jørn Kildedal står ved. Foto: Torgeir Eikeland

— Dette er kanonen ordføreren skal skyte åpningssalutt med, vi setter opp noen flere selv, og så kommer flere kanoner fra tilreisende avdelinger, sier stückhauptmann og kompanisjef Jørn Kildedal i Christianssand Artillerie Compagnie (CAC). Han står på festningsmuren på Christiansholm festning og ser ut over arenaen for lørdagens storslåtte feiring av tjueårsjubileet.

Der blir hovedinnslaget en gjenskapning av slaget i 1807 da et britisk skip ble beskutt fra festningen. Anslagsvis 12-14 kanoner kommer til å tordne, og svartkruttrøyken vil ligge tett over det indre havneområdet.

Klarerte kamphandlinger

— Colin archer-skøyta Havbraat skal agere britisk skip og kommer rundt odden på Odderøya, forklarer Kildedal. Trolig blir også Kanonjolla Risør og jolla Lille Sørlandet med på kamphandlingene som alle er grundig klarert med politi og brannvesen. Det er opprettet egen sikkerhetssone ut mot gjestehavna hvor det meste av skytset skal være rettet.

— CAC består av rundt 60 medlemmer, og det kommer stadig til nye. Vi er 11-12 stykker som har vært med helt siden starten, og av medlemmene er det 25 stykker som er såpass aktive at de har fått sydd sin egen uniform. Den er utformet etter reglementet av 1711 og består av jakke, bukse og vest. Hatt, støvler og annet kommer i tillegg, forklarer Kildedal.

Spart i tre år

Christianssand Artillerie Compagnie er mennene i de røde og blå uniformene som du ofte ser når historiske begivenheter skal markeres og salutter skytes. Ifølge Kildedal dreier det seg om 12-15 oppdrag i året, og det årlige overskuddet på 30-40.000 kroner går for det meste til reiser og utstyr. Til feiringen lørdag har CAC lagt til side penger i tre år, og budsjettet for herligheten er på 70.000 kroner.

CAC drar ofte på besøk til "søsteravdelinger" som Tordenskiolds Soldater i Stavern eller Fredriksten Artillerie Compagnie i Fredrikstad. Historiske militæravdelinger fra Frederikshavn (i Danmark), Stavern, Arendal, Flekkefjord og Risør deltar også i lørdagens markering.

For barna

— Det blir bankett med inviterte gjester på festningen om kvelden, men den første halvdelen av feiringen er åpen for publikum. I Tresse settes det opp 1700-tallsmarked med smed, håndverkere og salg av matvarer som var vanlige den gang. Inne på festningen kan barna skrive seg inn som soldater, forsøke å holde en muskett og lære seg litt om hva det ville si å være soldat da, forteller Kildedal.

Her blir det også commedia del arte med skuespillere fra Rosegården og det blir demonstrert skyting med muskett og morter.

— I tillegg viser vi en pistolduell, og vi demonstrerer hvordan spissrotgang foregikk. Det er en avstraffelsesmetode hvor den som hadde gjort noe ulovlig måtte gå mellom to rekker av soldater som slo ham med pisker og stokker, sier Kildedal.

— Og det hele avsluttes med et festfyrverkeri som skytes opp fra Odderøya om kvelden til glede for hele byen.