PRISNOMINERT: Kilden teater- og konserthus tegnet av finske ALA arkitekter ble i fjor høst belønnet både med Betongelementprisen og den finske Stålprisen. Nå er bygget nominert til Statens Byggeskikkpris 2012. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND : — Nivået på årets finalister er veldig høyt, og høyere enn det har vært tidligere år, sier juryleder Erling Dokk Holm til Fædrelandsvennen.

Sammen med resten av juryen farter han nå land og strand rundt for å ta de åtte utvalgte byggene i øyesyn, og onsdag er turen kommet til Kristiansand og Vennesla.

Kilden teater- og konserthus, tegnet av finske ALA Arkitekter, ble i september i fjor belønnet med Betongelementprisen for de spesielle veggene i byggets konsertsal.

I november mottok bygget den finske Stålprisen for den kompliserte konstruksjonen bak byggets bølgevegg. Nå kan det vanke en pris nummer tre:

Beundringsverdig

— Det er flott å bli nominert, sier arkitekt Juho Grönholm til Fædrelandsvennen.

— Nivået på offentlige bygg holder et beundringsverdig høyt nivå i Norge, og alle de nominerte er veldige arkitektonisk interessante, mener han.

Også arkitekt Håkon Minnesjord Solheim ved arkitektkontoret Helen & Hard i Stavanger er stolt og glad over å være med i finalen. Biblioteket de tegnet i Vennesla ble nylig hedret med prisen "Årets trebyggeri 2011", og kan nå ha en ny utmerkelse i sikte:

— Statens Byggeskikkpris er den mest høythengende pris innen bygg i Norge, og er en veldig stor anerkjennelse, sier han. Firmaet Helen & Hard fikk prisen i 2009, den gangen for Preikestolen turisthytte. Året før tilfalt utmerkelsen Snøhættas operabygg i Bjørvika.

— At vi i år er nominert for biblioteket i Vennesla er utrolig hyggelig, men aller mest hyggelig for Vennesla. Det viser at kommunen satset riktig ved å bygge et fremtidsrettet, miljørettet trebygg for alle, sier Minnesjord Solheim.

Flere og bedre

Hele 51 bygg ble påmeldt til vurdering for det som er en av landets viktigste arkitekturpriser. Erling Dokk Holm sier det er langt flere bygg som tilfredsstiller prisens krav nå enn det var da han tiltrådte som juryleder for fire år siden.

Han mener det er tydelig at det offentlige tar byggeskikk, universell utforming, energi og miljøkvaliteter alvorlig.

— Det er mange gode arkitekter i Norge nå, og det er tydelig at det er en del byggherrer som er interessert i å ta ut potensialet, sier han.

I tillegg til Vennesla bibliotek og Kilden teater- og konserthus, er følgende bygg nominert i år: Teknobyen studentby i Trondheim (MEK Architects), Westerdals, Vulkan, Oslo (Kristin Jarmund Arkitekter AS), Meteorologisk Institutt, Oslo (Pir II Olso AS), Tverrfjellhytta på Hjerkinn (Snøhætta AS)), Militært treningsanlegg, Bergen (Longva Arkitekter AS) og Luftfartstilsynet, Bodø (Space Group Arkitekter AS).

Hvem som vinner blir offentliggjort ved prisutdelingen på Norsk Folkemuseum på Bygdøy den 5. juni.