FILM&KINO ønsker å spre premiérene ut over hele året for å gjøre de norske filmene mer tilgjengelige. De mener dette vil åpne for økt besøk.

I et høringssvar støtter de nå Kultur— og kirkedepartementets forslag om å differensiere lanseringsstøtten til norske filmer, avhengig av lanseringstidspunktet.

Vanskelig å få med seg alle

— Vi vet av erfaring at det er problematisk at norske filmer kun settes opp i korte perioder høst og vinter. De kommer så tett at det blir vanskelig å få med seg alle, sier administrerende direktør Lene Løken i FILM&KINO.

I statistikk lagt ved høringssvaret kommer det frem at 90 prosent av kinoene i Norge har 1-3 saler. Gjennomsnittlig spilletid for en film er 105 dager.

Må ta filmer av plakaten

Når premiérene kommer tett betyr det at kinoene utenfor de store byene får problemer med å få plass på programmet. De har ikke kapasitet til å tilby filmene den tilgjengeligheten de trenger.

— Kinoene må ofte nøye seg med en forestilling om dagen av en ny norsk film. Det kan også skje at de må ta bort en norsk film fra programmet så fort det kommer en ny, forklarer Løken.

- Kino 6-8 ganger i måneden

Selv i de store byene hvor filmene går lengre og i ulike saler er det mange som går glipp av filmer de gjerne ville ha sett.

— For å få med deg alle de norske filmene måtte du ha gått på kino 6-8 ganger i måneden, og det er det så og si ingen som gjør. Nordmenn går gjenomsnittlig på kino 2,6 ganger i året, sier Løken.

Vil ha norsk film på sommeren

Nesten alle norske kinofilmer lanseres i periodene januar til mars og august til oktober. Om sommeren lanseres det stort sett ingen norske filmer. Dette til tross for at publikumsbesøket på andre filmer er noenlunde jevnt året rundt.

FILM&KINO håper på en endring.

— Det er et savn for kinoene at de ikke kan sette opp norske filmer om sommeren. Det er ingenting som tilsier at filmene vil bli dårligere besøkt om sommeren, så vi ønsker å få produsentene til å lansere filmene sine da, sier Løken.

Over 100.000 har sett revejakta

Flere norske storfilmer har hatt premiére i høst, og det er enda mange i vente. En av de største suksessene hittil er «Den siste revejakta» med Kristoffer Joner og Nicolai Cleve Broch. Den hadde premiére 29. august, og har nå passert 100.000 besøkende.

Den ligger denne uka på 4. plass på kinotoppen, mens filmatiseringen av Eva Fossum «De gales hus» ligger på 5. plass i sin premiéreuke.

Disse norske filmene kan du se i høst:

«Blod & ære», 22. august

«Den siste revejakta» 29. august

«De gales hus» 12. september

«99 % ærlig» 12. september

«De Usynlige» 26. september

«Iskyss» 3. oktober

«Prøvetid» 3. oktober

«Fritt vilt II» 10. oktober

«Fatso» 17. oktober

«I et speil, i en gåte» 24. oktober

«Kurt blir grusom» 31. oktober

«Max Manus» 19. desember

Den siste revejakta er en av de mange norske premiérefilmene denne høsten. Den har blitt godt besøkt. Foto: Filmweb
10. oktober har grøsseren Fritt vilt II premiére. Foto: Filmweb
Fra 17. oktober kan vi se filmen Fatso på kino. Foto: Filmweb