Mark Chapman var 25 år da han avfyrte de fatale skuddene utenfor Dakta-bygningen i New York City der Lennon og Yoko Ono bodde. Han nektet aldri for udåden i ettertid, og han prøvde ikke engang å flykte fra åstedet. Den dramatiske hendelsen er fremdeles klart i minnet til de fleste fans av Lennon og The Beatles. Så klart at tilhengere nå protesterer kraftig på at Chapman kan bli prøveløslatt i neste uke.

Tre brev

Ifølge New York Daily News har tilhengere av Lennon samlet inn underskrifter for å protestere mot en eventuell prøveløslatelse. Styret som tar avgjørelsen om prøveløslatelsen opplyser til avisen at de har mottatt 50 brev og en underskriftsliste med 1100 underskrifter mot en eventuell løslatelse. Til sammenligning mottok de bare tre brev som ba om at Chapman løslates.

– Med tanke på hvor mange Beatles-fans det er i verden er jeg overrasket over at han faktisk har fått tre brev, kommenterte Robert Gangi fra Correctional Association of New York, en rådgivningsgruppe for innsatte.

Overfor New York Daily News sier han også at han blir svært overrasket dersom Chapman slipper ut på prøve.

Fem skudd

Chapman fyrte av fem skudd. I Lennon-biografien «Lennon — The Definitive Biography» av Ray Coleman beskrives drapet slik:

«En stemme ropte ut: «Mr. Lennon?» Mens John snudde seg rundt skjøt morderen hans fem skudd fra en 38 kalibers revolver inn i ryggen hans. I motsetning til det folk flest tror så ble John ikke skutt i brystet. Kulene traff ham i armen, og mest ryggen mens han snudde seg mot morderen.»

Fire ganger

Chapman har allerede blitt nektet prøveløslatelse fire ganger. Han soner dommen sin i Attica Correctional Facility. BBC Online så nærmere på Chapmans historie i 2000, da Chapman gjorde sitt andre forsøk på å bli prøveløslatt. Chapman beskrives som svært forstyrret mann, som blant annet hadde et selvmordsforsøk bak seg. Han var vokst opp med musikken til Lennon og The Beatles, og ble gradvis mer og mer sint på Lennon. Chapman mente at Lennon hadde solgt seg. I 2000 fikk Chapman selv komme til orde, og mente at Lennon selv ville ment at han burde få slippe ut fra fengselet. Han fortalte også at «stemmer i hodet» fikk ham til å avfyre skuddene.

I fengsel har han blitt beskrevet som en mønsterfange.