KRISTIANSAND: Nyreligiøsitet og troen på alternativ behandling ble debattert på Protestfestivalen tirsdag kveld.

Tidspunktet for debatten kunne trolig ikke passet bedre med tanke på at debatten omkring prinsesse Märtha Louises påståtte overnaturlige egenskaper – og nå evne til å snakke med døde — har blusset opp.

Folksomt

Rundt 200 tilhørere fylte Haandverkeren til bristepunktet og det ble etter hvert både varmt og klamt blant publikum.

Det ble varmere der enn i panelet som besto av følgende personer: Artist og forfatter Gry Jannicke Jarlum, samfunnsdebattant og humanetiker Preben Aavitsland, tidligere prest og nå pensjonist Helge Hognestad, religionshistoriker Geir Levi Nilsen, stipendiat i systematisk teologi Eskil Skjeldal, religionsforsker og omdiskutert forfatter Hanne Nabintu Herland og livsveileder og selvutvikler Inge Ås.

”Halvparten av oss er ateister og vi må være åpne for at også ikke-kristne har det bra

humanetiker Preben Aavitsland

Spiritisme og hekseri

Debattleder Kathrine Aspaas ville ha panelet til å svare på følgende spørsmål: «Finnes det et rikt, sunt og spirituelt liv utenfor de organiserte religionene?». Hanne Nabintu Herland parerte raskt med følgende innspill:

- Jeg er kritisk til spiritisme og hekseri, slike ting som Märtha Louise tror på, men det åndelige er selvsagt en viktig del av menneskets natur. Gry Jannicke Jarlum – som hevder hun selv har snakket med både bestemoren og faren etter at de døde - kom også inn på prinsessen og hennes påståtte evne til å snakke med de døde.

Har et ansvar

— Hvis hun fraskriver seg prinsesserollen kan hun gjøre hva hun vil, men som prinsesse og kongelig har man et ansvar. Hun må vurdere hva hun driver med når hun opprører et helt folk. Jeg for min del kan være hele Norges opprører for jeg har ingen barn og bare meg selv og ta hensyn til, sa Jarlum og høstet latter blant de frammøtte.

Preben Aavitsland synes folk må tro på hva de vil for å finne mening i tilværelsen sin.

— Det viktige er at troen deres ikke skader andre og at de er med på å bygge samfunnet vårt, sa kristiansanderen.

FOLKSOMT: Rundt 200 personer hadde møtt opp på Haandverkeren for å følge debatten "Okkultismens rennesanse". Foto: TORE-ANDRÉ BAARDSEN

Ikke-kristne

Han mente ellers at Hanne Nabintu Herland satte likhetstrekk mellom det å være sekulær (ikke-kirkelig journ.anm.) og det å være materialistisk og mangle harmoni og empati.

— Halvparten av oss er ateister og vi må være åpne for at også ikke-kristne har det bra, sa Aavistland vendt mot forfatteren som ligger på bestselgerlistene med boken «Alarm - Tanker om en kultur i krise».

Et liv før døden

Inge Ås har jobbet som livsveileder i 30 år. Hun mener det er helt feil å sette kristendommen opp mot det alternative fordi de har så mange likhetstrekk.

Hun påpekte videre i debatten at mange ikke tar ansvar for å finne sine egne behov.

— I stedet dekker de behov via materialistiske ting eller ved å hjelpe andre. Vi mangler en positiv egosentrisme, sa Ås som ellers fikk salen til å humre med utsagnet «Jeg tror på et liv før døden».

Bare babbel

Gry Jannicke Jarlum - for øvrig dama bak landeplagen «Svake mennesker» som red landet som en mare og var 16 uker på topplistene i 1981- synes etter hvert debatten utartet til «mye babbel».

— Er det egentlig så vanskelig? Enten er man åndelig eller så er man det ikke. Slik vi snakker her nå virker dette veldig komplisert, sa hun og utfordret meddebattantene med følgende spørsmål: Hva tror du er meningen med livet?

Her er hva de svarte:

  • Inge Ås: Min nysgjerrighet, det å lære og oppleve ting.

  • Geir Levi Nilsen: Det har jeg ikke noe fasitsvar på.

  • Helge Hognestad: Å utfolde de fantastiske potensialet vi er bærer av.

  • Hanne Nabintu Herland: Gi godhet til mennesker rundt meg og å ha tatt imot den gaven som livet er fra Gud.

  • Eskil Skjeldal: Jeg er kristen og tror på Gud og at han har en mening med mitt liv. Det blir derfor å grave ned i det hver dag selv om det er et pes!

  • Preben Aavitsland: Å prøve å bidra til at samfunnet blir noe bedre enn det var før jeg kom her.

Hva mener du er meningen med livet? Si din mening nedenfor.

Les Valerie Kubens kommentar i onsdagsavisen. Hun stiller spørsmålet hvorfor kan ikke alle lage sin egen religion.