Den britiske artisten Amy Winehouse skal møte i retten for å prøve å slippe en bot på 4.000 kroner for bruk av narkotika.

Sammen med ektemannen Blake Fielder-Civil og hennes mannlige frisør ble Winehouse pågrepet på SAS Radisson Hotel Norge i Bergen 19. oktober i fjor. De skal ha røykt marihuana på rommet, og ble tatt med sju gram av det narkotiske stoffet.

I månedene etter har den verdenskjente artisten møtt både nye problemer og feiret triumfer. Høydepunktet var kanskje da hun vant fem Grammy-priser for to uker siden. Og nesten hvert skritt hun tar blir fulgt av mediene, i første rekke de britiske tabloidavisene.

Fengslet

Winehouse og de to mennene ble fengslet over natten på politihuset i Bergen. Før de slapp ut fredag morgen skrev de under på at de godtok en bot på 4.000 kroner for ulovlig oppbevaring og bruk av narkotika.

I ettertid kom Winehouse til at hun ikke ville godta boten fordi hun ikke hadde forstått hva hun skrev under på. Hun har hevdet at hun verken fikk tolk eller tilbud om advokat. Dette er avvist av politiet i Bergen.

En hovedårsak til at hun prøver å slippe boten skal være at den skaper problemer for visum til USA.

Da statsadvokaten i Hordaland ikke ville ettergi boten, ble saken henvist til Gulating lagmannsrett der den er berammet fredag 29. februar.

Kommer hun?

– Vi har fått beskjed om at hun kommer til rettssaken, og forholder oss til det, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland politidistrikt.

– Lagmannsretten skal ikke ta standpunkt til selve boten, men spørsmålet om hun visste hva hun skrev under på. Hun må møte opp personlig ellers har hun tapt. Dersom lagmannsretten kommer til at hun var klar over hva hun skrev under på, blir boten stående. Gir lagmannsretten henne medhold, blir det en ny behandling av saken i Bergen tingrett, sier Christoffersen til NTB.

Det betyr at Winehouse kan måtte møte opp igjen i Bergen tingrett allerede i begynnelsen av mars for å bevise sin uskyld i narkosaken.

Ny sak

Winehouse har levd et omskiftelig liv etter arrestasjonen i Bergen i oktober. Allerede måneden etter ble ektemannen Blake Fielder-Civil arrestert og satt i varetekt, mistenkt for å ha forsøkt å betale seg ut av en voldssak. Winehouse selv ble pågrepet i saken og tilbrakte i desember en natt hos politiet.

I tiden etter bergensbesøket har hun også vært på rusavvenning samtidig som hun er blitt beskyldt for bruk av sterkere narkotiske stoffer.

Men artisten har også hatt sine oppturer. Ryktene har gått om at hun skal skrive sang til en ny James Bond-film. Og den helt store oppturen kom for to uker siden da hun vant fem Grammy-priser i Los Angeles – uten å være til stede.

Hun var nektet visum av den amerikanske ambassaden i London på grunn av narkotikaproblemer. Arrestasjonen i Bergen kan ha spilt en rolle i den forbindelse.