KRISTIANSAND: Det kom fram da ledelsen for Kilden i går informerte kommunalutvalget og kulturstyret om teater— og konserthusets økonomi og driftsorganisering.

— Når vi ikke får fullfinansiert hoveddelen av bygget med offentlige midler, må vi se på mulighetene av privat sponsing, sier styreleder Stein Hannevik til Fædrelandsvennen.

— En mulighet som utredes er for eksempel å få næringslivet til å sponse bølgeveggen. Vi kan tenke oss både spleiselag og enkeltdonasjoner, sier han.

— Hvor mye koster det å sponse veggen?

— Merkostnaden i forhold til å reise et firkantet bygg ligger mellom 50 og 70 millioner kroner.

Gigantsprekk.

Det indeksregulerte budsjettet til bygging av Kilden er nå 1,366 milliarder kroner, men da det i januar bare kom inn ett anbud på hovedentreprisen, ble det klart at dette ikke holder.

Hvor mange millioner sprekken ser ut til å bli ønsker ikke Hannevik å konkretisere ettersom man nå er inne i en ny anbudsprosess. Siden gårsdagens møte var åpent, fikk heller ikke politikerne vite det.

— Fædrelandsvennen har operert med både 400 og 200 millioner i kostnadssprekk?

— Det ligger vel i det rommet, svarer styrelederen.

Sponsing av større deler av bygget kommer i tillegg til privat betaling av enkeltelementer som flygler og orgel, samt salg av stoler og sponsorpakker. Det siste hadde styret i utgangspunktet ønsket å vente med til prosessen var kommet lenger. Nå kommer privat delfinansiering opp på styremøtet den 27. februar.

Sikksakkvegg.

Men om det lykkes å berge bølgeveggen, kan andre arkitektoniske finesser være i fare. De tre øvrige veggene er planlagt i sikksakk-formasjon, og disse blir nå lagt under lupen for eventuelt å gjøres enklere.

Videre vurderes salg av parkeringshuset, og eventuelle utsettelser av delinnkjøp. Samtidig forhandles det med anbyderne Kruse Smith og Brødrene Reme, og man vurderer også å trekke inn andre entreprenører, samt eventuelt å dele anbudet.

Også kjøp av tomten på Silokaia volder styret hodebry, og prisspørsmålet kan bli avgjort ved voldgift:

— Kristiansand havn går svært langt i en kommersiell posisjonering som ikke hører hjemme på den tomten, sa styreleder Hannevik til politikerne i går.

Kilden budsjetterte i 2003 med å betale 45 millioner for arealet bygget skal reises på.

KONTROLL?

Politikerne ønsket å vite om Kildens ledelse har kontroll:

— Jeg vil ikke gi for sterkt inntrykk av kontroll, men vi har en god prosess, sa Hannevik. Han understreket at de økonomiske forholdene har endret seg vesentlig fra budsjettet ble lagt i en lavkonjunkturperiode rundt 2003 til dagens høykonjunktur:

— Det er vanvittig utfordrende når alt svinger!

Tekst: Tone Sandberg

tone.sandberg@fvn.no - 38 11 32 04