KRISTIANSAND: — Vi kommenterer ikke dette foreløpig, sier Narve Ellefsen som eier og driver Kick Cafe. Selv om innehaveren er sparsom med kruttet i offentligheten, fyres det nå løs i et brev fra Kicks advokat Solveig Løhaugen til Kristiansand kommune. Her truer utestedet med å stenge dersom fylkesmannens støyvedtak fra 8. januar i år blir stående.

Hva mener du om støykravene? Si din mening i debattfeltet nederst i saken!

Siden 2003 har Ellefsen og Kick vært i en kontinuerlig drakamp med naboer og myndigheter om støy, men i januar 2010 trodde de fleste involverte at problemene var løst. Da hadde kommunen, Cultiva og Musikkverkstedordningen skutt inn til sammen tre millioner kroner til lydisolering av lokalet, slik at det kunne møte støybegrensninger vedtatt av kommunen. I løpet av de to og et halvt årene som har fulgt, har Kick fungert for full musikk som den viktigste storscenen for rytmiske konserter i Kristiansand.

Men fra juni neste år kan altså Kick bli tvunget til å trekke ut kontakten for godt. Vedtaket som kan utløse dette er altså fylkesmannens svar på en klage fra naboene. Den gjaldt formannskapets vedtak fra 18. november 2009, hvor Kick pålegges en desibelgrense på 47dBA fra klokka 23.00 til 07.00. ## Basskrav

I sitt svar fastholder fylkesmannen denne grensen. Det er supplementskravet på bassfrekvensen dBC som nå truer med å stilne Kick. Dette er satt til 57 dBC i tidsrommmet 23.00 og 07.00. — Vedtaket er utformet dels for å rydde opp i en del uklarheter som Kristiansand kommune hadde skapt, og dels for å ta inn ny viten rundt problemer med basslyd. Vi har i tatt utgangspunkt i avgjørelser i lignende

kristian hagestad_2.jpg Foto: Lars Hoen

saker andre steder og i anbefalinger i nye veiledninger for støy fra musikkanlegg. Der er desibel C et nytt supplement i tillegg til desibel A, forklarer fylkeslege Kristian Hagestad og sikter til Helsedirektoratets veiledningsskriv "Musikkanlegg og helse" av april 2011. Hagestad har ikke sett brevet fra Kicks advokater, og vil foreløpig ikke kommentere innholdet. Han viser til at fylkesmannens vedtak også innebærer at Kristiansand kommune senest innen 1. juni 2013 skal ha evaluert erfaringene med vedtaket og fattet nytt vedtak i saken.

Det framgår av brevet at Kick det siste halvåret har leid firmaet Sinus til å foreta nye støymålinger i tidsrommet 23.00 til 02.00. Konklusjonen er at grensen på 57 dBC er umulig å kombinere med konsert— og nattklubbvirksomhet.

"C-veid maksimalnivå fra Kick er målt til 67 - 83 dBC, dvs. over grenseverdien satt av fylkesmannen. I perioder uten aktivitet hos Kick måles C-veide maksimalnivå til omkring 57 - 70 dBC i bakgården, dvs. over gjeldende grenseverdi", heter det i brevet til kommunen fra Wigemyr & co.

Det betyr at bakgrunnsstøyen i bakgården er høyere enn grenseverdien fylkesmannen har gitt for Kicks basslyd. I brevet oppgis det også at "bygningsmessige tiltak" for å møte støykravet anslås til "størrelsesorden 35 - 50 millioner kroner, og vil være langt ut over det eierne har mulighet til å realisere".

Millionunderskudd

Å begrense konsertene til før klokka 23.00 er ifølge brevet ikke et alternativ. Dette ble gjort i årene 2009 og 2008 etter pålegg fra kommunen, og gjenspeiles i Kicks regnskaper med underskudd på mellom 1 og 2 millioner for hvert av de to årene. Sett i lys av dette slår Kicks advokat fast at det eneste alternativet er å stenge dersom fylkesmannens pålegg blir stående.

Foruten stillhet kan fylkesmannens støyvedtak også få finansielle konsekvenser for andre enn Kick. Flere av aktørene som i 2009 pumpet penger inn i støyisoleringen som nå kan vise seg fåfengt, rasler nemlig med sablene og vil ha pengene igjen. Den fylkeskommunale musikkutstyrsordningen investerte 1,2 millioner kroner til isolering av Kick i mai 2009. En uttrykt forutsetning for investeringen var at kommunen senere ikke kunne gjøre endringer i krav om støyreduksjon. Senere har altså kommunen investert 1 million kroner til samme formål, mens Cultiva fulgte opp med 800.000 kroner."Dersom Kick Scene blir nødt til å legge ned, eller i vesentlig grad reduserer virksomheten som en følge av nye støykrav, må MUO vurdere å kreve investeringen til lydisolering på 1,2 millioner tilbakebetalt", heter det i et styrevedtak for MUO fra 29. august i år.

Erstatningskrav

Huseier for Kick, Jens Chr. van der Lagen kan også tenkes å fremme erstatningskrav dersom Kick må stenge. "Det vil i en slik situasjon bli vurdert å fremme krav om erstatning mot Kristiansand kommune for de betydelige tap vår klient vil bli påført", skriver advokat Lars Hoven i brev til Kristiansand kommune 31. august.

Også Sørf vurderer å be kommunen tilbakeføre investeringene (1 million kroner) som har vært brukt på Kick.

Fylkesmannen har gitt kommunen frist til 1. juni 2013 med å "evaluere erfaringene med disse støygrensene og fatte nytt vedtak".

— Det er miljørettet helsevern i Kristiansand kommune, altså undertegnede som er saksbehandler. Men det vil nok være riktig å få et politisk vedtak på dette, sier kommuneoverlege Vegard Vige. Han vil ikke forskuttere hva som blir utfallet av prosessen når den skal opp til avgjørelse om senest åtte måneder.

— Vi har en forhåpning om at dette er en oppgave Kick skal klare å gjennomføre, sier kommuneoverlegen.

— Å lydisolere mener du?

— Nei, å få til et støynivå som er forsvarlig. Selve metoden for dette må Kick stå for, sier Vige.

Hva mener du om støykravene? Si din mening i debattfeltet under!