KRISTIANSAND/ODDERØYA: Tre kulturaktører på Odderøya foreslår i en kronikk i Fædrelandsvennen i dag at ansvaret for Odderøya flyttes fra Kristiansand eiendom til et nytt selskap. Prosjektet kaller de Okuku, Odderøya Kunst og Kultur.

Bak forslaget ligger en kritikk av Kristiansand Eiendoms forvaltning av byggene på Odderøya.

— Mange bygg her ute har et stort behov for vedlikehold. Det er underlig at kommunen skal gå med overskudd på å sitte med disse eiendommene, når de gjør lite for å utvikle dem, sier Jarle Thorkildsen. Han er daglig leder i Naturexpo og holder til i den gamle mannskapsmessa Odderøya 100. ## Attraksjonsutvikling

Thorkildsen har gått sammen med Anne Katrine Solbakken, primus motor i Odderøya Open, og Siri Årdal i Kunstsalongen på Odderøya. Sammen vil de gjennom tankene om prosjektet Okuku bidra til debatten om hvordan eiendommene på øya skal forvaltes.

— Hensikten med initiativet er å få til en mer helhetlig forvaltning av den øvre delen av Odderøya. Odderøya må utvikles som attraksjon og et levende senter for kunst og kultur. Når flaten er satt av til museumsformål, bør vi ta konsekvensen av dette og samle resten av miljøet i den øvre delen av øya på sikt, sier Thorkildsen.

ODDERØYA: Natur- og kulturperlen Odderøya ble overtatt av Kristiansand kommune i 2004, etter at Forsvaret hadde flyttet ut og valgte å selge. Foto: Kjartan Bjelland

De tre beskriver fire hovedpunkter for hva som skal til for å få en vellykket utvikling av et attraksjonsområde. En av de fire grunnpilarene er byggene i seg selv.Fædrelandsvennen har den siste tiden snakket med flere kulturaktører på Odderøya om bygningsmassen som leies ut der. Mange bygg har fuktskader og andre problemer det vil koste å gjøre noe med. Byggene ble i sin tid overtatt fra Forsvaret.

— Helt uaktuelt

— Dette forslaget anser vi som helt uaktuelt, sier Terje Karlsen i eieravdelingen til Kristiansand Eiendom.

Torsdag er det møte i den kommunale prosjektgruppa Odderøya Utvikling, gruppa som nå forbereder kommunen en ny utleiestrategi for byggene på Odderøya de kommende årene. Odderøya Utvikling skal legge frem en innstilling som skal opp til politisk behandling rundt årsskiftet.

Kristiansand Eiendom har leieinntekter på drøyt 3 millioner årlig på byggene på Odderøya. Men kommunen bruker bare 1 million kroner årlig på vedlikehold av de samme byggene.

— Er det meningen at dere skal gå med overskudd på dette?

— Overskuddet er ikke så stort. Man må også ta hensyn til vaktmesterutgifter og andre driftskostnader, sier Karlsen.

Lite overskudd

Erik Søderlid i Kristiansand Eiendom, som er ansatt som forvalter av byggene på Odderøya, anslår at kommunen går i overskudd på driften, men sier omfanget varierer.

— Vi går vel med et sted mellom null og 500.000 kroner i pluss årlig. Men det må vi ha, for å kunne ha litt buffer når det kommer større utgifter, sier han.

— Det er en differanse på to millioner kroner mellom vedlikeholdskostnadene og leieinntektene?

— Ja. Men det er en del driftskostnader her. Odderøya er ikke noen god butikk for kommunen. Tvert imot, vil jeg si. Men det har blitt et veldig fint miljø av kunstnere der ute, sier Søderlid.