KRISTIANSAND: — Jeg har lenge tenkt at Kristiansand trenger en litteraturfestival, og dette var tua som veltet lasset for meg, sier Cornelius Jakhelln.

Onsdag leste kristiansandsforfatteren og musikeren i Fædrelandsvennen at Norsk Forfattersentrums Ingvild Herzog går til frontalangrep på Protestfestivalen. Hun kritiserer den for dens manglende vilje til å honorere forfattere, og benytter karakteristikken "Lite seriøst og lite etisk".

Det var festivalsjef Svein Inge Olsens svar på at litteraturdelen av Protestfestivalen må avvikles dersom alle forfattere som opptrer der skal kreve fullt honorar, som fikk det til å tippe for Jakhelln.

Tente

— Kristiansand trenger et seriøst, litterært alternativ. For selvsagt skal forfatterne ha honorar, sier Jakhelln.

Like etter at han hadde lest om saken i avisen tok han opp telefonen og fant numrene til Torolf Kroglund i Ibsen-Hamsun-dagene/Sørlandets Litteraturfestival, og medforfatter Terje Dragseth. Begge tente umiddelbart på ideen, og i løpet av torsdagen var saken klar: når Sørlandets Litteraturfestival arrangeres til sensommeren/høsten 2013 vil hele programmet på en av dagene være lagt til Kristiansand.

— Jeg har også tenkt tanken på en slik festival, og vi føler det er naturlig å utvide til Kristiansand som tross alt er hovedstaden på Sørlandet. Jeg har vært litteraturanmelder i Agderposten i åtte år, og juryleder for Sørlandets Litteraturpris i fire år, og har fulgt utviklingen tett. Det jeg har sett er at Kristiansand har fått svært gode forfattere som gir oss litteratur på et internasjonalt nivå, sier Kroglund.

- Hårreisende

— Vi ser i større grad at forfattere skriver fra Kristiansand enn at de for eksempel drar til Oslo og arbeider derfra. Jeg tror ikke Kristiansand har fått se hva slags litteratur som kommer herfra, og det må vi ta ansvar for å få til. Det er egentlig selvskrevet at en by på denne størrelsen har sin egen litteraturfestival, sier Jakhelln.

— Jeg synes det er hårreisende det Protestfestivalen sier om at de ikke har råd til å betale forfatterne. De mottar tross alt tre ganger mer støtte fra Norsk Kulturråd enn det vi får, og de svikter når de likevel ikke klarer å betale honorar til forfatterne honorar, sier Torolf Kroglund. Protestfestivalen mottar for 2013 statsstøtte på 299.000 kroner, mot snaut 100.000 kroner til Sørlandets Litteraturfestival.

— Tiden er overmoden for dette. Protestfestivalen kan ikke lenger regnes som en protestfestival. Til det har den tatt opp i seg for konservative verdier, og nå som de også trekker det litterære programmet tilbake må vi ta ansvar og overta, sier Jakhelln.

- Helt annen festival

Svein Inge Olsen i Protestfestivalen avviser økonomikritikken:

— Vi har 150 gjester på et budsjett på 1,4 millioner kroner, og folk pleier å spørre meg hvordan vi får det til. Det er utrolig med ekstrautgifter med for eksempel transport, logistikk og markedsføring, og vi skulle egentlig hatt budsjett på 4 millioner kroner. Jeg må selvsagt ønske dem lykke til med festivalen, men samtidig er det klart at dette blir en helt annen type festival enn det vi lager. De kommer ikke til å booke de samme forfatterne som vi ville gjort, for vi tar utgangspunkt i den aktuelle samfunnsdebatten. Sist var Nav aktuelt å diskutere, så da booka jeg han som hadde skrevet bok om Nav. Hanne Nabinthu Herland har også vært her flere ganger, og det er ikke særlig sannsynlig at de ville booket henne, sier Olsen.

Han mener også initiativtagerne har en stor jobb med å skaffe penger foran seg:

— Vi har et innarbeidet system, mens de må opparbeide seg støtte.