KRISTIANSAND: — For oss kan dette bety nedleggelse. Vi er blant de få lokale festivalene med statlig støtte, og den er jeg redd vi mister nå. Vi fikk klar beskjed om at fast kommunal støtte var en forutsetning for statsstøtte før vi fikk statlige midler første gang, sier festivalsjef Svein Inge Olsen i Protestfestivalen.

Fast post på budsjettet

protestprogram3.jpg Foto: Tore-Andr Baardsen

Festivalen har vært blant de fem festivalene som de siste årene har hatt fast post på kommunebudsjettet, noe som vil forsvinne dersom alle festivaler må søke støtte på nytt hvert år. I år fikk Protestfestivalen 165.000 av kommunen, mot 400.000 tidligere år.— Vi ser hvilken vei det går. Vi har hatt mye uforutsigbarhet de siste årene, og vi klarer ikke mer av det nå. Jeg vil heller ha 300.000 kroner fast enn 500.000 kroner sporadisk, sier Olsen.

Blir strøket?

— Jeg tror ikke politikerne skjønner alvoret, og jeg tror ikke de forstår hva Protestfestivalen betyr. Med den nye ordningen er jeg redd vi blir strøket av kulturstyret siden vi ikke er en ren kulturfestival, men noe midt imellom, sier Olsen.

Punkt er en annen festival som er skeptisk til den nye modellen.

— Dette er både en trussel og en mulighet for oss. Vi er redd for å miste pengene fra kulturrådet hvis vi mister den kommunale støtten, og vi har behov for å få vite tidlig om vi får penger. Det er litt sent dersom kulturstyret behandler søknadene først i mars. Samtidig føler jeg at Punkt står såpass sterkt nå at jeg tror vi vil få penger med den nye modellen, sier styreleder Arne Bang i Punkt.