RADARPAR: Sigbjørn Nedland var med på fødselshjelpen da Liv Håland ville lage musikkfestival i Kristiansand. Torsdag kveld var han en av gjestene under hagefesten. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: — Jeg er helt i sjokk. Er det noen som har et lommetørkle, spurte Liv Håland da hun skulle takke for Kristiansand kommunes kulturpris.

15 års jubileum

Den driftige 63-åringen hadde invitert rundt 90 venner av Dark season til hagefest for å markere at det er femten år siden festivalen ble arrangert for første gang. Overraskelsen var derfor stor da leder av kulturstyret, Randi Haukom (H), ba Håland komme opp til mikrofonen.

— Du har bevist at det ikke trenger å være sol og sommer for å arrangere festival i Kristiansand, sa Haukom før hun trakk fram en sjekk på 25.000 kroner, en stor blomsterbukett og skulpturen som er det synlige beviset på at Liv Håland er kulturprisvinner.

— Jeg er utrolig takknemlig, sa Håland da hun fikk summet seg.

Rørt ektemann

Inne i teltet stod ektemannen, Bjøro, og tørket tårene i øyekroken. Selv om han torsdag formiddag fikk vite at kona skulle motta kulturprisen, ble øyeblikket overveldende.

— Hun står på og gir seg aldri. Jeg husker da vi hadde arrangert festivalen noen år og hadde et underskudd på over 100.000 kroner. Jeg ville ikke mer, men Liv sa hun gjerne ville fortsette til neste år. Jeg svarte at da fikk hun gjøre det alene. Og det gjorde hun, sier Bjøro Håland.

Rivjern

I flere tiår har mannen stått på scenen og tatt applausen, mens kona har trukket i trådene. I går var rollene byttet om. En tydelig stolt ektemann stilte seg i rekken av gratulanter etter at kona hadde fått sin pris.

— Hun er et rivjern. Hun elsker musikk og hun elsker mennesker. Derfor har hun holdt denne festivalen gående i 15 år, sier Bjøro.

Anerkjennelse

Prisvinneren selv opplevde prisen som en anerkjennelse for arbeidet som er lagt ned i forbindelse med Dark season.

— Jeg føler absolutt at byen har anerkjent meg og arbeidet mitt. Jeg har definitivt ikke gjort så mye penger på denne festivalen, men denne prisen betyr at jeg holder på med noe folk liker og setter pris på, sier prisvinneren.

Enormt arbeid

Da Liv Håland for 16 år siden syslet med tankene om å lage en musikkfestival på høsten tok hun kontakt med NRKs musikkmedarbeider Sigbjørn Nedland.

— Hun fortalte meg om et konsept hun hadde i tankene. Vi diskuterte fram og tilbake hva slags musikk og profil som skulle satses på. Hun har et sterkt engasjement for musikk og med Bjøro på laget ble det naturlig å satse på noe rundt country, sier Nedland.

Mye arbeid

Han er svært imponert over innsatsen Liv Håland har lagt ned i festivalen i løpet av de femten årene den har eksistert.

— Det er en utrolig fortjent kulturprisvinner. Hun har jobbet mye, veldig mye. Jeg tror ikke noen egentlig skjønner hvor mye arbeid hun har lagt i Dark season-festivalen, sier Nedland.