KRISTIANSAND: Det ligger mye tungt arbeid og en god dose hodebry bak den 33 meter lange veggmosaikken som nå monteres på veggen av Odderøyahallen. Kunstverket med motiver fra Bangladesh’ historie, frigjøring og kultur er laget av den bengalske kunstneren, Ismail Hussain, og er en takknemlighetsgave til Kristiansand fra vennskapsbyen Rajshahi.

Foto: Kristin Ellefsen

I 2009 malte Hussain en preproduksjon av motivet med akvarellmaling, deretter er 165 forskjellige farger malt på store plater og hakket opp til småbiter som nå settes sammen til et ferdig bilde. Kunstneren har hatt seks assistenter til å hjelpe seg med denne jobben i Bangladesh, før verket ble pakket og sendt bitvis i konteinere til Kristiansand. Det gigantiske kunstverket vil bli et blikkfang for alle som besøker Odderøya i fremtiden.

Demokrati og vennskap

Med hjelp fra sin assistent, Saibur Rahman, er Hussain nå kommet godt på vei med monteringen av veggmosaikken. Fingrene er til tider blåfrosne, men de to har heldigvis fått låne varme klær av sine norske husverter. Hussain sier han føler seg meget godt mottatt og veldig trygg i Norge, på tross av at han aldri har reist så langt før.

— Kjærligheten Rajshahi har fått fra Norge har gitt meg så mye styrke, og derfor er verket blitt så stort. Selv om det er mye hardt arbeid som ligger bak, er jeg stolt og takknemlig for å få komme til Norge for å dele den bengalske kulturen og historien med befolkningen i Kristiansand. Jeg håper bildet kan bidra til å spre kunnskap om vår kultur og vår historie, og jeg håper lærere i Kristiansand vil ta med seg skolebarn hit for å fortelle om historien mens de ser på bildet på veggen, sier han.

<KENOX S730 / Samsung S730>

Det var på 70-tallet kulturredaktør Oddvar Munksgaard i Fædrelandsvennen etter en reportasjetur startet innsamlingen til Christian Mission Hospital i Rajshahi. Prosjektet utviklet seg til Rajshahiaksjonen, hvor kristiansandselever årlig samler inn millionbeløp som blant annet brukes til å hjelpe funksjonshemmede og fattige barn i byen og til vannforsyninger, latrine og barnehospitaler. De siste 30 årene har Kristiansand og Rajshahi vært vennskapsbyer, og i 2008 valgte Rajshahis ordfører, A.H.M Kairuzzaman Liton å donere et 33 meter langt mosaikk-kunstverk til Kristiansand for å vise sin takknemlighet.

— Så sent som i 2008 fikk Rajshahi gjeninnført sitt demokrati og startet med frie valg. Da den nyvalgte ordføreren fikk høre om støtten byen hadde fått fra Kristiansand de siste 30 årene, ønsket han å gi en gave. Han hyret inn Ismail Hussain til jobben, forteller gruppeleder og toppkandidat i Venstre, Dag Vige. Det var han som fikk æren av å reise til Bangladesh og få overrakt kunstverket fra Rajshahis ordfører, og han har siden vært med i alle ledd av prosessen med å få fraktet det til Norge.

<KENOX S730 / Samsung S730> Foto: PRIVAT

Møysommelig prosess

Det har bydd på mer arbeid enn politikeren i utgangspunktet hadde forventet. Da Kristiansand takket ja til gaven, hadde vel ingen tenkt over størrelsen og dilemmaene som fulgte med. I Bangladesh er 70 prosent av befolkningen fattige, og produksjonen av gaven er naturlig nok svært kostbar for Rajshahi. Men en gave er en gave, og det ville vært uhøflig å ikke ta imot, på tross av at det har kostet. Det 33 meter lange og 3 meter høye kunstverket kan ikke monteres rett på veggen på Odderøyahallen, så det måtte først henges opp store monteringsplater. Lyssetting måtte også på plass, slik at bildet kan sees i mørket. Tollavgiftene er et kapittel for seg, og det tok også flere måneder og fire-fem ombookinger av flybillettene før de to bengalerne ble klarert for innreisetillatelse av UDI.

— Jeg vil nok tro vi har brukt 400 000 kroner, mulig litt mer på dette nå, sier rådgiver i kulturdirektørens stab, Pål Karsten Kristensen. Han ble involvert i prosjektet i april i år, og har siden hatt hendene fulle.

Men i høstvinden på Odderøya er det likevel en lettet og blid gjeng som møter Fædrelandsvennen, og kan konstatere at det administrative nå er i boks og at de ligger helt i rute med å få ferdig veggmosaikken til avduking på FN-dagen 24. oktober. Da kommer også Rajshahis ordfører, A.H.M Kairuzzaman Liton til å være tilstede.

Foto: Kristin Ellefsen