Dette er den femte oversatte krimromanen av svenske Åsa Larsson. Hennes debut var "Solstorm", den fikk hun Svenska deckarakademiets debutpris for i 2003. Hennes andre roman, "Spilt blod" ble tildelt "Årets bästa deckare" i 2004. Her er hennes femte oversatte krim, "Et offer til Molok". Igjen med statsadvokat Rebecka Martinsson. Utgangspunktet er at en bjørn blir skutt i nærheten av Kiruna i Nord-Sverige. I bjørnens mage finner en knokler fra et menneske. En tid etter myrdes en kvinne med høygaffel. Hennes barnebarn Marcus overlever ved å gjemmes seg i et lekehus.

Da statsadvokat Rebecka Martinsson (gjennomgangsfigur i alle Åsa Larssons krimromaner) begynner å studere den avdødes bakgrunn, finner hun ut at den eneste overlevende i hennes slekt er barnebarnet Marcus. Martinsson værer noe.

Åsa Larssons romaner har alltid en solid, original og spennende intrigearkitektur. Så også her, absolutt. Og måten hun folder ut intrigen inntil dens klimaks, er alltid smekkert utført, både spenningsmessig og rent kriminalistisk. Vi forstår utmerket godt hvorfor hun er blitt prisvinner to ganger i Sverige. Og hennes figur, den enslige statsadvokaten Rebecka Martinsson, er et interessant bekjentskap. Hun er skrevet slik at en føler sterkt med i hennes tro og tvil og bevegelser. Og menneskene som beveger seg ut og inn av lys og skygge, tror en på.

Språket skjemmes iblant av plattheter som at "hun skar tenner innvendig" og "han skalv av tilbakeholdt raseri". Slapt, Åsa Larsson, du som har så mye kraft i språket ellers.