Dette er tredje album fra denne duoen på like mange år. Med ”Ild og vatten” fullfører Vidar Johnsen og Peter Nordberg sin trilogi, for det er vanskelig å se for seg at de vil gi ut enda et album i samme stil. Debuten ”Ord och ögonblick” solgte 50.000, mens de falt ned på 20.000 på oppfølgeren ”Mål og mening”.

Også denne gangen handler det om en miks av viserock, folkrock og pop. Noen låter er sarte og dempet som på ”Sleppa taket”, mens vi finner den fyrrige, kjappe og rocka ”Om du vil ha meg” i den andre enden. Tre tekster er skrevet av Ingvar Hovland; en lyriker som også står bak mange av Vamp sine beste stunder.

Det er nok publikum som liker Vamp som også faller for ”Ild och vatten”. Vidar Johnsens sterke signaturstemme holder i massevis. Hør bare hans flotte vokal på ”Det blei natt”, som er et av albumets høydepunkt. Totalt sett så har Vidar Johnsen aldri vært så nærme Vamp i uttrykket som her etter at han ble sparket ut av bandet av Øyvind Staveland, og ved neste anledning klarer han antagelig seg også utmerket uten den mer gjennomsnittlige stemmen til Peter Nordberg.