Gunvald Opstad synes det vil være meget fjernt fra Henrik Finnes veggutsmykning om en menighet tar i bruk det gamle teateret. Foto: Reidar Kollstad
Laura Christina Brøvig Vallenes sto i helga på scenen i den gamle teaterbygningen. Hun synes det er "ikke greit" dersom bygget tas i bruk av Betania. Foto: Ann Magritt Arnli

— Det stemmer at en aktør har meldt sin interesse, og vi skal i dialog med dem for å se om det kan være aktuelt at de leier teaterbygningen. Det er i utgangspunktet snakk om ett års leie, sier eiendomssjef Hans Christian Gram i Kristiansand Eiendom.

Ryktene har den siste uka gått om at en av byens menigheter har meldt sin interesse for å bruke gamle Kristiansand Teater i Kongensgate 2. Her har det stått tomt etter at Agder Teater flyttet inn i Kilden for to-tre år siden. Eiendomssjefen vil ikke si noe om hvem som nå er interessert i å leie bygget som sto ferdig i 1976, ei heller om det er snakk om en menighet.

— Vi sikter fremdeles mot å få lagt bygningen ut for salg innen utgangen av året, og vi er opptatt av at det ikke blir en lang kontrakt som forhindrer et mulig salg, sier Gram.

«Riktig rekkefølge«

Etter en ringerunde til ulike menigheter får Fædrelandsvennen napp hos Betania. Pastor Terje Govertsen bekrefter at det er dem som denne uka skal forhandle om en mulig leie av teateret. Betania holder i dag til i Elvegata 10 i et bygg som sto ferdig i 2002.

— Det jeg kan si er at vi har vært i kontakt med Kristiansand Eiendom for å se på mulighetene for å bruke bygget, men vi ønsker å ha disse samtalene før vi forteller noe mer. Dette er noe som kan berøre mange mennesker, og vi vil gjøre ting i riktig rekkefølge, sier en ordknapp pastor Govertsen.

«Kapitulasjon«

En rekke kulturaktører har det siste halvåret engasjert seg for å bevare Kristiansand Teater. Kristiansand Eiendom ønsker å åpne for riving i reguleringsplanen som i første omgang ble stoppet av en innsigelse fra Vest-Agder Fylkeskommune. Nå er reguleringsplanen til ny behandling, og Kristiansand Eiendom vil fremdeles gå inn for å åpne for riving.

Blant dem som har engasjert seg er pensjonert kulturjournalist Gunvald Opstad. Det er særlig Henrik Finnes mosaikkvegg på fasaden han har vært opptatt av å bevare:

— Jeg ønsker velkommen ethvert tiltak som kan bidra til å bevare bygget. Men dette her ligger veldig fjernt fra det som var hensikten med bygget, og enda fjernere fra Henrik Finnes utsmykning. Det er en kapitulasjon for denne rike byen om den ikke klarer å ta vare på dette praktfulle bygget og bruke det til kulturelle formål, sier Opstad.

«Ikke greit«

Sist helg ble scenekunstfestivalen Bluebox-Redbox arrangert, og i den forbindelse ble det gamle teateret igjen tatt i bruk. Laura Christina Brøvig Vallenes sto bak stuntet og sto selv på scenen i Kristiansand Teater og fremførte en Ibsen-tolkning.

— Det er ikke greit hvis Betania tar i bruk dette bygget. Vi har sett flere ganger at kulturmidler går nærmest under bordet til de kristne miljøene i byen. Jeg håper ikke dette er tilfelle også her i form av at de får lav leie, sier Vallenes.

Hun ønsker å utfordre investorer til å bidra slik at et miljø som kan drive omdømmebyggende scenekunst får tatt i bruk lokalene.

— Vi er et voksende miljø som er vant til å jobbe mye. Det trenger ikke bare være scenekunst, men også forskjellige designuttrykk som setter byen på kartet. Det er mye som skjer nå, sier Vallenes.