I fjor var Sørlandets litteraturfestival innom Kilden i Kristiansand, men i år skjer det meste i Apotekergaarden og på Café Ibsen i Grimstad. - Samtidig fortsetter vi samarbeid med Kilden, og tar Kilden hit, sier Kroglund, og sikter til smakebiten på Gaute Heivolls dramatikerdebut "Jeg kommer tilbake i kveld", som har urpremiere i Kilden i september. Foto: Kjetil Samuelsen
Under festivalen blir det en smakebit av Gaute Heivolls dramatikerdebut "Jeg kommer tilbake i kveld". Heivoll, regissør Bodil Kvamme, teatersjef Ingrid Forthun og skuespillere vil være med, og de skal ha en leseprøve på scenen. - Det blir litt av en leseprøve, siden det pleier å være omtrent 300 publikummere på åpningskvelden i Grimstad, sier festivalsjef Torolf Kroglund. Foto: Torstein Øen
TheMoen, eller Terje Moen som han heter, er årets festivalkunstner. Han stiller ut både nye og gamle tegninger og bilder i Apotekergaarden under festivaluka. Foto: Reidar Kollstad
Helge Jordal åpner årets festival med den tradisjonsrike "Terje Vigen"-opplesingen på Kvaløya lørdag 9. august. Asbjørn Ribe og de spiller før opplesingen, og det vil også bli en markering av 25-årsjubileet for den første Ibsen-markeringen i Grimstad. Foto: Mathiesen, Tor Erik H.
Jan Erik Vold skal sammen med musikeren Knut Reiersrud fremføre "Terje Vigen" i en helt ny dimensjon, ifølge programmet som en "skillingsvise". Foto: Varfjell, Fredrik
Åsne Seierstad og Carsten Jensen møtes under festivalen til diskusjon om det å skrive fra og om konflikter. Begge har skrevet bøker basert på krigen i Afghanistan. Foto: NTB Scanpix

— Det er steinbra. Det har ikke vært noe lignende på Sørlandet noen gang. Det er mye kvalitet og mange store navn.

Festivalsjef Torolf Kroglund sparer ikke på superlativene når vi ber ham beskrive programmet for sin egen litteraturfestival, som arrangeres fra 9.-16. august.

— Det er mitt tredje festivalår, og nå begynner det å sitte, sier han.

Knut Nærum skal i programposten "Sherlock Ibsen" kåsere rundt vår tids drama: "krim", og denne sjangerens arv fra Ibsen. Foto: Reidar Kollstad

De to store

Kroglund mener årets program er i en kategori som gjør at det kan sammenlignes med de to største litteraturfestivalene i landet, Litteraturfestivalen på Lillehammer og Kapittel i Stavanger, samt det som presenteres på Litteraturhuset i Oslo.

— Programmet er tett knyttet til Ibsen og Hamsun, og de har flere gode programposter med bra publikumsappell. Det er ikke et veldig stort program, men tydelige og gjennomarbeidede programposter, sier Marit Borkenhagen, festivalsjef for Litteraturfestivalen på Lillehammer.

— Det ser ut som en veldig hyggelig festival. Det skjer ikke så mye parallelt, så du kan få med deg det meste. Og det er en god blanding av sjangere, og et mangfold blant de inviterte, mener Espen Røsbak, festivalsjef for Kapittel i Stavanger.

Snitt på 100

Programmet for Sørlandets litteraturfestival inneholder 21 programposter. 9. august tyvstarter Helge Jordal festivalen med den tradisjonsrike «Terje Vigen»-opplesningen på Kvaløya. Onsdag gjester den vandrende poesi-festivalen Tvisyn, med Cornelius Jakhelln i spissen, litteraturfestivalen med en utstilling i Kristiansand Kunsthall. Og fra torsdag til søndag blir det ulike foredrag, seminarer, forfattermøter, debatter og konserter i Grimstad.

— Vi har et snitt på 100 publikummere per programpost, og det er som festivalene i Stavanger og på Lillehammer. Vi har færre programposter, men snittbesøket er høyt, sier Kroglund.

— Vi har holdt på den faste kjernen i publikum, men samtidig har det kommet til mange nye, både fra Kristiansand, Arendal og Lillesand. Og det har vært et mål for meg. Og vi har fått med mange unge, og det er bra, ja, nesten en nødvendighet, sier festivalsjefen.

Paal-Helge Haugen samarbeider med musiker Daniel Sandén-Warg i et tekstlig-musikalsk program basert på Haugens roman "Anne". Foto: Torstein Øen

— De er de største

Kroglund er fornøyd med å tilby et program som inneholder både tunge og lette ting, nye og tradisjonsrike arrangementer og en blanding av store, nasjonale navn og sørlandske forfatterne. Samtidig mener han det er viktig å fastholde på Ibsen- og Hamsun-tradisjonen.

— Det er en viktig kulturarv. Ibsen ble forfatter her, og Hamsun ble avkledd som forfatter her. Forhold mellom de to er ekstremt spesielt. Historikken er superunik, og kanskje ikke tatt godt nok vare på. Begge var innflyttere, og ikke ekte sørlendinger, men de har helt klart vært betydningsfulle for litteraturen på Sørlandet. De er de største. Ibsen og Hamsun er så nær hjerte på kvalitetslitteratur det går an å komme, sier han.

- Er det noen gjester du gjerne ville hatt, men du ikke fått til festivalen?

— Ja, men det tør jeg ikke si. Carsten Jensen har jeg prøvd i tre år nå, og det er definitivt noen navn igjen. Den beste festivalen er ikke i boks ennå, men vi begynner å komme dit.