Oscar-utdelingen skal være om å hylle årets beste filmer, skuespillere, filmskapere og alle andre som har en finger med i det krevende filmspillet. Etter min mening er det ofte ikke de beste filmene som vinner, og det har blitt mer om kjolene og kjendisene. Men jeg liker det. Min "guilty pleasure".

Nominasjonene og prisene betyr mye for karrieren, men det gjør også den lange gåturen på den røde løperen i forkant av showet. Stjernenes kjoler, sveiser, dresser og sko, studeres nøye av såkalte moteeksperter, og dommen kan være streng. De er som levende reklameplakater for seg selv og for designerne de representerer. Men før de kommer så langt, er det mye forarbeid.

Det som kan plukkes, vokses og barberes av hår, blir møysommelig fjernet – for den store skrekken er å ta en "Julia Roberts", eller en "Hillary Swank". De har nemlig gått ned den røde løperen pyntet og striglet, men med tidens mest hårete armhuler. En skamplett i en ellers plettfri fasade.

Det er også underholdende å se om de klarer å stavre seg opp og ned av scenen på høye hæler i vanskelige kjoler uten å miste balansen. Jennifer Lawrence lå spredt utover trappen som en kjempemarengs under utdelingen i fjor, da hun vant i kategorien Beste kvinnelige hovedrolle for prestasjonen i "Silver Linings Playbook".

Under fjorårets Oscar-galla falt Jennifer Lawrence da hun var på vei opp på scenen for å motta prisen for Beste kvinnelige hovedrolle. Foto: Scanpix

Det har ikke skadet karrieren hennes, kanskje tvert om, for hun er nominert i år igjen for Beste kvinnelige birolle i filmen "American Hustle". Det handler vel litt om at hun er en ganske så fabelaktig skuespiller også, kanskje.

Takketalene er et annet kapittel til fornøyelse. Ofte fordi de er så ekstremt dårlige. De gøyeste er de som fortsetter lenge etter at musikken er satt på, og hissige Ompa Lompaer signaliserer at de må komme seg av scenen.

Noen ganger får man også overraskende nyheter i takketalene, som for eksempel når James Cameron ropte "I’m the king of the world, woohoo, wooohoooo", eller når Angelina Jolie annonserte at hun var forelsket i broren sin. Hva kan vi vente oss i år, tro?

Jeg gleder meg i alle fall til hele det fargerike spetakkelet, og vil heie på mine Oscar-favoritter som blant annet er filmen "Her" og skuespillerne Leonardo DiCaprio og Jared Leto. Det ville også overrasket om ikke "Gravity" fikk en pris.

Med Ellen DeGeneres som Oscar-vert, ligger det også an til å bli en ganske morsom affære. Så gjelder det bare å holde seg våken, da…

"Gravity", med blant andre Sandra Bullock, er nominert til hele ti Oscar-priser.