Foto: SCANPIX

LOS ANGELES: «Grindhouse» er fellesnavnet for filmprosjektet som i USA hadde premiere samtidig – som én film. Prosjektet er en hyllest til de lavbudsjetts B-filmene fra USAs 1960— og 70-tall der skuespillerne falt om i fleng og blodet dryppet spektakulært og ustanselig.

Og navnet kommer av at disse exploitationfilmene gjerne ble vist på drive in-kinoer og tvilsomme visningslokaler, såkalte «grindhouses» som malte ut endeløse rekker med dårlige filmer.

– De ble gjerne vist i forfalne bykinoer, og kunne være alt fra skrekkfilmer og kung fu-produksjoner til spagettiwesterns. De ble vist to eller tre om gangen, og noen ganger hele kvelden til ende. Det var undersjangre som cheerleaderfilmer, sexploitation-filmer, sykesøsterfilmer, monsterfilmer og spritsmuglerfilmer (med handling lagt til forbudstiden), forteller Quentin Tarantino i et intervju.

Todelt i Europa

Tarantinos filmdel heter «Death Proof», og handler om den psykopatiske stuntmannen Mike, spilt av Kurt Russell, som forfølger og dreper en rekke vakre – og lettkledde – kvinner med bilen sin.

Filmen til Robert Rodriguez, som senest hadde suksess med «Sin City», heter «Planet Terror» og skildrer hvordan sheriffen i en liten by må kjempe mot et utbrudd av morderiske, syke mennesker gjort til zombier, og får hjelp fra en kvinne som har en beinprotese laget av en maskinpistol.

Men mens Tarantinos og Rodriguez doble B-filmhyllest vises i en bolk i USA, har produksjonsselskapet Weinstein Company valgt å slippe de to bidragene separat i Europa (minus Storbritannia) og Asia og som DVD.

Premieredato for Tarantino-filmen «Death Proof» i Norge er 1. juni, mens man må vente til 14. september for å oppleve Rodriguez’ «Planet Terror». Norsk kinopublikum vil få bivåne ekstra materiale pluss de to juksetrailerne til filmene «Werewolf Women of the SS» og «Thanksgiving».

Tar det på alvor Fordi mottakelsen av dobbeltfilmen ble dårlig i USA premierehelgen, med «bare» 11,6 millioner dollar innspilt mot forventede 20 millioner og en laber fjerdeplass på kinotoppen, truer Harvey Weinstein i produksjonsselskapet nå med å splitte filmene.

– Publikum ønsker den ene eller den andre filmen, mens andre vil ha begge, men ikke nødvendigvis samtidig, fastslår han.

Foreløpig har amerikanske anmeldere gitt Quentin Tarantinos bidrag best karakter. Tarantino har lenge vært blodfan av B-skrekkfilmene, og det har influert både «From Dusk Till Dawn» – der han samarbeidet med Rodriguez for første gang og skrev manus – og «Kill Bill»-filmene.

Og han tar også «Death Proof» på bokstavelig talt blodig alvor, og understreker at dette er ikke noe han gjorde for moro skyld.

– Jeg tror ikke på en innfallsvinkel som «Å, det er så ille at det er bra». Hver film jeg lager er den beste filmen jeg kan lage, sier Tarantino.

En avveksling

Og det var faktisk Tarantino som introduserte makkeren og vennen Robert Rodriguez for «grindhouse»-begrepet.

Rodriguez, som slo gjennom med lavbudsjettfilmen «El Mariachi» i 1992, sier om dette:

– Han viste meg bilder fra filmene han pleide å se på. Jeg likte det så godt at jeg syntes vi burde gjenskape dette for andre. Ingen vil få se disse filmene hjemme hos Quentin, men det er virkelig en artig kveld på kino. Folk er så lei av det de får se på kino for tiden, fastslår Rodriguez overfor nyhetsbyrået AFP.

Av parhestene Tarantino og Rodriguez får de derimot det anmeldere har kalt et «veritabelt smørgåsbord av halshogginger, spidding, voldtektsforsøk, biljakter, eksplosjoner, godt og dårlig skuespill og velutrustede kvinner i svært korte shorts».

Fakta om «Grindhouse»

  • Quentin Tarantino har små roller i begge filmene, både i sin egen «Death Proof» og som voldtektsmann i «Planet Terror».

  • Også skuespillerne Rose McGowan, Tarantino, Marley Shelton og Michael Parks er å se i begge filmene. I andre roller Kurt Russell, Rosario Dawson, Stacy Ferguson (fra Black Eyed Peas), Naveen Andrews (fra «Lost»), Josh Brolin, Freddy Rodriguez (fra «Seks fot under»), Michael Biehn og tvillingniesene til Robert Rodriguez, Electra Elizabeth og Elise Avellan.

  • Overraskende småroller i en av filmene eller liksomtrailerne gjør blant andre Bruce Willis og Nicolas Cage.