**Les også:

Historisk samarbeid**

KRISTIANSAND: — Det er kjempebra! Jeg vil heller ha en full sal enn en halvtom. Da føler jeg at jeg må prestere, og så blir det mer stemning, sier 14-årige Ingrid Klem.

Hun har hovedrollen som den syngende Sonja i Sverre Brands velkjente skuespill «Reisen til Julestjernen».

Denne oppsetningen er historisk:

Det er første gang Kristiansand Barne- og Ungdomsteater og Agder Teater samarbeider med Kristiansand symfoniorkester (KSO) om en tradisjonell juleforestilling i storformat.

KSO har gravd dypt i materien for å finne fram Johan Halvorsens originalmusikk, som ikke har vært fremført siden premièreåret 1924. Prosjektet har blitt så populært at det allerede er solgt ut seks ekstraforestillinger. Bare rundt hundre billetter er igjen av totalt 8.854. Og i kveld er det première.

Nerver

  • Jeg gleder meg masse nå. Men når jeg sitter der en halvtime før teppet går opp, kommer jeg nok til å være nervøs. Men det er bra - det hjelper meg til å bli mer fokusert, forsikrer Klem.

Siden september har hun øvd sammen med de andre skuespillerne, og mener hun har lært masse.

  • Det er mye arrangement å forholde seg til, men jeg har fått veldig mange små, gode råd om ting du ikke tenker over.

Totalt er det 60 aktører på scenen og i grav, og 106 direkte involverte totalt. Det er mye som skal klaffe, og arrangørene har også satset stort på kostymer og scenografi - som er laget for å brukes flere ganger.

Stadige løft

  • De siste ukene har det skjedd så fantastisk mye. Vi har sett løft hver eneste dag. Scenografi og kostyme kler hverandre, og den gode, akustiske musikken er også et kjempeløft, sier regissør Knut Olav B. Sæves.

Han sier skuespillerne, amatører som profesjonelle, har levert over all forventning:

  • Nå eier de stykket selv, så jeg er veldig trygg og gleder meg virkelig til å få inn publikum.

De heldige som har billett kan vente seg en rendyrket historie med klassisk dramaturgi.

— Det er et eventyr i bilder - veldig malerisk og vakkert, som først og fremst skal gi deg julestemning, lover regissøren, som ennå ikke har fått overdose:

Som julaften

  • Jeg har hatt julestemning siden mai, men det blir julaften fredag.

Også teatersjef Alex Scherpf er skjerpet foran kvelden:

  • Jeg har med vilje ikke sett for mye av stykket, for jeg vil inn og bli bergtatt på premièren. Det blir garantert veldig vakkert: som en overdådig marsipankake!

«Sonja» selv gleder seg til hovedscenen fylles av småbarnslatter.

  • Jeg er veldig glad for at jeg fikk sjansen til å spille Sonja og synes fortsatt det er litt sykt. Jeg har alltid likt å stå på scenen, men etter denne opplevelsen må jeg fortsette, smiler Klem.