LILLESAND: — Jeg kom for alvor i gang med arbeidet høsten 2001, da pensjonerte jeg meg. Etter det har jeg jobbet jevnt og trutt, sier Ingeborg Fløystad, opprinnelig fra Gjerstad, men bosatt i Bergen.

Kvinneperspektiv

Gårsdagen var en stor dag for alle historieinteresserte sørlendinger, og det var med aldri så lite stolthet historiker Berit Eide Johnsen i redaksjonskomiteen kunne presentere den fjerde boka, bind tre, av «Agders Historie» ført i pennen av Ingeborg Fløystad. Fløystad tar for seg perioden 1641-1723. — Jeg håper at akkurat denne avgrensningen vil vekke nysgjerrighet. I 1641 grunnla Kristian 4. Kristiansand, og i 1723 ble Arendal og Risør kjøpsteder, forteller forfatteren.

Ingeborg Fløystad har jobbet mye med kvinnehistorie, og med denne bakgrunnen og som kvinnelig historiker mener hun selv at verket hennes har fått et kvinneperspektiv.

-Jeg har hatt mer blikk for å få med kvinnene, sier Fløystad.

Lystbetont

Den pensjonerte historikeren og lektoren er født og oppvokst i Gjerstad. Hun tok artium i Kragerø og dro videre til Oslo for å studere. Etter at hun var ferdig med cand.mag.-studiene, giftet hun seg og flyttet til Bergen. Hun fikk to barn mens hun tok hovedfag og etter hvert doktorgrad.

— Fordi jeg bor i Bergen har det vært en del reisevirksomhet til Oslo og her sørpå, men jeg er mye i Arendalsdistriktet om sommeren, sier Fløystad som har brukt et stort arkivmateriale i arbeidet.

En av utfordringene i arbeidet med Agder-historien, har vært å skrive slik at folk skal synes det er interessant lesning.

-Men hele arbeidet har vært lystbetont med bare positive utfordringer, bedyrer Fløystad.

Det er Agder Historielag som står bak serien «Agders Historie», og til nå er det gitt ut fire bind. To bind er under arbeid, og det planlegges også et siste bind som skal ta for seg etterkrigstiden og Agder mot tusenårsskiftet.

-Det har vært et langt lerret å bleke, sa Berit Eide Johnsen under lanseringen i biblioteket i Lillesand i går.