BOK

Forfattere: Anne og Even Holt

Forlag: Piratforlaget

Bok med driv etter de

100 første sidene

I år har krimforfatter Anne Holt utgitt bok med sin lillebror Even Holt. Han er hjertelege (kardiolog) og ingeniør, og hans fagkunnskap utgjør råstoffet som storesøsteren har komponert en spenningshistorie rundt. Følgelig er Holts sedvanlige heltinne, Hanne Wilhelmsen, byttet ut med en kvinnelig hjertelege, som det for øvrig finnes svært få av i den virkelige verden. Og denne kvinnen er tydelig preget av kardiologmiljøet som er en av medisinens siste machoskanser. Her råder handlekraft, besluttsomhet og tøff tone.

De første 100 sidene i Flimmer er en bøyg å komme gjennom, kryssklippet som de mange kapitlene er, med glimt av en haug med mennesker som ennå ikke er tematisk bundet sammen. Så tar handlingen av, men fortsatt med betydelig kryssklipping i så vel tid som sted, men nå på en måte som bygger opp spenningen og drivet i historien.

Den kvinnelige hjertelegen får et mysterium mellom hendene når hjertestartere som hun har implantert virker motsatt av det de skal. Uten hjelp fra politiet driver hun og hennes hjelpegutt privat etterforskning som avslører svindel i stor stil knyttet opp mot finanskrisen. Leseren får inngående innføring i finansverdens ulike akrobatiske øvelser, som shorting og pushing, og gjennomgår et lynkurs i innsetting av hjertestartere. For noen kan nok dette bli i overkant mye. Språklig er boken lite fantasifull, skrevet utenfra med forfatterens noe flate og refererende synsvinkel. Det er ikke på det planet spenningen i boken befinner seg.