GRATULERER: Et oljemaleri av Gerd Sellereite ble overrakt kulturprisvinner Audun Håbesland av ordfører Tore Askildsen. Foto: Roar Greipsland
STOLT: Endre Ståle Larsen var en stolt og glad mandalitt etter å ha blitt tildelt "Årets mandalitt 2012" for sin innsats i byen. Foto: Roar Greipsland
GRATULERER: En glad og stolt trio, Audun Håbesland, Sara Ljosdal og Endre Ståle Larsen, gratulerer hverandre etter utdelingen i bystyresalen. Foto: Roar Greipsland
MANGE: Familie, venner og en rekke andre hadde tatt turen til bystyresalen i Mandal for å overvære utdelingen. Foto: Roar Greipsland
STOLT: Kulturprisvinner Audun Håbesland og kona Bjørg i forkant av prisutdelingen i bystyresalen. Foto: Roar Greipsland
OVERRASKET: Mandals Sangforening overrasket Audun Håbesland, som har vært mangeårig medlem i mannskoret. Foto: Roar Greipsland

MANDAL: — Jeg er glad og stolt, sa en ydmyk Audun Håbesland etter å ha mottatt kulturprisen i bystyresalen mandag kveld.

Sammen med Endre Ståle Larsen som ble kåret til "Årets mandalitt" og Sara Ljosdal som mottok kulturstipendet på 20.000 kroner, ble Håbesland hedret for sin innsats gjennom mange år.

Hundrevis av filmtimer

— Du har dokumentert mangfoldige hendelser i Mandal opp gjennom årene. Hendelser som har hatt betydning, og som vil få mer og mer betydning i årene som kommer, hilste ordfører Tore Askildsen i sin tale til årets kulturprisvinner.

Audun Håbesland har flere hundre timer med film etter dokumentasjonen av både Stål og Tau, Båtservice, kikkerthuset på Uranienborg, avdukingen av minnesmerker, intervjuer med lokale personer og mange, mange andre hendelser.

— Audun, du løfter mange fram, men som den milde og flotte personen du er, så står du selv i bakgrunnen. Men i dag er det du som skal hedres, fortsatte Askildsen.

Forut for overrekkelsen hadde Mandals Sangforening stilt opp og lot dype mannsrøster fylle bystyresalen. Kulturprisvinneren som selv har sunget i koret i en årrekke, måtte svelge et par ganger ekstra.

— Tusen takk, det var virkelig moro at dere stilte opp, takket Håbesland. I 10-15 år har Håbesland selv filmet kulturprisutdelingen i Mandal, men denne gang måtte han stå på motsatt side av videokameraet. Utdelingen ble filmet av hans venner i Mandal Videoklubb som foruten Håbesland har tre andre medlemmer.

Glad mandalitt

— Veldig gøy, sier Endre Ståle Larsen til Fædrelandsvennen etter at han har mottatt prisen for å være "Årets mandalitt". Unggutten har på frivillig basis feiet gater og plukket søppel og sneiper fra gatene i Mandal.

— Alltid har du godt humør, og smilet sitter løst. Motivasjonen din er at du vil gjøre det greit for andre, og du er en virkelig god ambassadør for Mandal, sa varaordfører Even Tronstad Sagebakken.

Ungdommens kulturstipend var det kultursjef Alfred Solgaard som delte ut. Stipendet på 20.000 kroner fikk Sara Ljosdal, ei jente som kommer fra en familie med flere kunstnere. Hennes oldefar skrev i sin tid den kjente "Gryta hennar mor", og også hennes bestefar drev med musikk. Sara er en kreativ person som vil satse på den klassiske tradisjonelle tegnemåten, og en utdannelse innen kunst.

— Pengene skal gå til utdannelse, og nå søker jeg meg snart inn på Christiania Friakademi, sier en fornøyd 17-åring.