KRISTIANSAND : — På en øvelse i november ble vi sittende å snakke om hvor privilegerte vi er, som får dra på en slik konsertrunde. Da fikk vi lyst til å gjøre noe for de som ikke har råd til å betale tre hundre kroner for en julekonsert eller anledning til å gå på de flotteste juleselskapene, forteller Torstein Sødal.

Sammen med Maria Arredondo og Kim André Rysstad er tenoren godt i gang med årets julekonsertturné, "Jul i Sør", som trioen også turnerte med på Sørlandet i fjor. Men fredag venter en spesiell konsert, nemlig veldighetskonserten hos Blå Kors i Kristiansand.— Jeg tok kontakt med Blå Kors og sa vi hadde lyst til å stille opp gratis for dem. Samtidig utfordret jeg noen som er flinke på mat, slik at vi kunne tilby en helaften i byen. Det var veldig rørende for oss å høre reaksjonen fra Blå Kors, som sa at dette var som en gavepakke fra himmelen, sier tenoren, som viser at han ikke bare har en stor stemme, men også et stort hjerte.

- Setter ting i perspektiv

Arrangementet foregår i Blå Kors sine lokaler i Gyldenløves gate, hvor det vil være rød løper, hvite duker og lys som venter brukerne.

— Jeg merker det på gjengen, at de gleder seg til fredagen. Det setter ting i perspektiv for oss, sier Sødal.

Kristiansanderen er også hovedartisten på Telenors juleturné, så han har vært opptatt så godt som hver dag siden slutten av november.Premieren på "Jul i Sør" var i Lillesand 7. desember, og i neste uke står blant annet Vennesla, Grimstad og to konserter i Kristiansand for tur.

— Turneen har vært så bra som vi kunne håpe på, med godt besøk. Vi har vært litt i de indre bygder, og gleder oss til å komme ned til kysten nå. Jeg håper jo spesielt at konsertene i Frikirka i Kristiansand og Hånes Frikirke blir godt besøkt, sier Sødal, og tenker på hans og familiens tilhørighet der.

Ikke "Home for Christmas"

22. desember er siste konsert for Sødal, Arredondo og Rysstad. Dagen etter gjør Sødal seg klar for en litt annerledes jul.

— Det er et lite paradoks at jeg synger "Home for Christmas" på hver konsert, men selv stikker til Cuba på lille julaften. Jeg og en venn skal feire jul med en fremmed familie. Det hele har kommet i stand via Jan Olsen, kjent som mannen bak organisasjonen "Sykler til Cuba". Og vi tar selvfølgelig med syklene. Vi unner oss fri på første juledag, men 26. desember setter vi oss på sykkelsete for å sykle Cuba på langs. Det blir en tur på 120 mil, sier artisten, som er kjent for å gjøre litt spesielle ting.

I sommer syklet han fra Norge til sine barnehjemsvenner i Moldova, en sykkeltur på 2996 kilometer. Nå blir det jul i et fremmed land og hjem.— Det er en liten frustrasjon hos mor, men ikke mer enn at hun tåler det, sier Sødal og humrer.