KRISTIANSAND : — Jeg har aldri følt et så stort adrenalinsinne i mitt liv, som det jeg har følt når jeg har sittet her i retten og hørt på dette. Det gjelder vitnemålene og det gjelder det som har kommet fra aktor av sludder og vås. Det gjør meg rett og slett forbannet. Det er et sammensurium av tanker og ideer, og det virker som hele tiltalen hviler på tilfeldigheter, sa Arild Buli i sin sluttkommentar i Kristiansand tingrett torsdag.

Den tidligere festivalsjefen har under rettssaken fremstått rolig og til dels jovial. Men da dommeren ga ham mulighet for sluttkommentar, ble det tydelig at trykket hadde bygget seg opp de siste fire dagene:

— Jeg kunne snakket i en uke, sa han før han gikk i gang med relativt høyt stemmeleie og frisk ansiktsfarge. Tingrettsdommer Arve Lien måtte flere ganger hente ham inn.

— Jeg trenger nok en halvtime-tre kvarter, sa Buli da dommeren etter et kvarter spurte hvor mye mer tid han trengte til sluttreplikken.

- Det får du ikke! repliserte Lien med ettertrykk.

Rant over

PEPTALK: Arild Buli og fosvarer Christian B. Hjort legger slagplanen for sluttprosedyren. Foto: Torgeir Eikeland

Buli rakk likevel å lufte mye av frustrasjonen over rettssaken mot ham for ting som skjedde da han ledet avviklingen av Quartfestivalen 2009. Aktor Hilde Almåsstøs påstand om ett år og seks måneders fengsel i tillegg til 4,5 millioner kroner i erstatning til staten fikk det til å renne over for den tidligere festivalsjefen. Nitti dager av fengselsstraffen skulle riktignok være betinget.De manglende kassaoppgjørene fra salg av mat og øl, med påfølgende pengetelling fra verktøykasser nattestid har fått Buli tiltalt etter bokføringsloven. Dette er blant de alvorligste punktene ifølge aktor.

— Buli ville gjøre opp for seg, men overfor hvem og til hvilke tidspunkter synes vilkårlig. Grunnen til at han gjorde det på denne måten var at han ville disponere pengene for å kunne betale der han hadde lovet seg bort. Han ble hver dag hardt presset av leverandører som truet med å nedlegge arbeidet der og da hvis de ikke fikk betaling, sa aktor, som fortsatte:

— Det er så mye rot og huller i bilagene at vi har all grunn til å tro at det skjuler straffbare forhold. Politiet har på grunn av bevisenes stilling måttet kapitulere i forhold til mye av det bostyret ante konturene av, sa Almåsstø. Ved siden av momsunndragelse og manglende bokføring, er bedrageriforsøket sammen med den tidligere pressesjefen det alvorligste forholdet i tiltalen. Sammen skal de to ha tilbakedatert en arbeidskontrakt for å sikre pressesjefen penger fra NAVs lønnsgarantifond.

- Kriminelt sinnelag

— Hadde det ikke vært for dette forholdet hadde Buli kunnet framstå som en naiv og godmodig mann som var litt virkelighetsfjern. Men dette viser tydelig hans kriminelle sinnelag. Han ville at staten skulle løse problemene han hadde med å få betalt de ansatte, sa Almåsstø.

— Aktoratet konkluderer med påstander som ikke hører hjemme i en rett. Det er injurierende og straffbart i mine øyne, sa Buli i sitt svar. Han mente også det var svært urimelig at han skulle risikere fengselsstraff fordi Quart Event AS aldri ble registrert i momsmantallet.

— Jeg kan ikke holde en pistol mot hodet til folk for å få vedkommende til å gjøre det som skal til, og jeg har aldri opplevd maken til arroganse som det vi møtte fra Skatt Sør da vi forsøkte å momsregistrere oss første gang, sa Buli.

Forvirring

Før Buli slapp til med verbalkanonen hadde forsvarer Christian B. Hjort fremført en mer juridisk velfundert frifinnelsesprosedyre.

— Arild la til grunn at regnskapsfirmaet håndterte dette. Det er ikke til å tro hvis Buli blir sendt i fengsel for disse forholdene. Strafferammen krever forsett og hensikt, sa forsvareren om den manglende registreringen i momsmanntallet.

Den manglende artistskatten på angivelig 2,9 millioner kroner er momentet som har skapt størst forvirring i retten. På grunn av sprikende beviser frafalt aktor tiltalen for å ha unnlatt å trekke skatt av artisthonorarene. Likevel fastholdt hun erstatningskravet for å ha latt være å sende meldeskjema til skattemyndighetene for de samme artistene. Dermed ble den samlede erstatningspåstanden på 4,5 millioner kroner.

Janteloven

— Quart har i alle år vært dårlig behandlet, og det har virket som det har vært en alminnelig oppfatning i det offentlige om at vi skal tas. Det er janteloven som styrer Kristiansand, og jeg håper dommen i denne saken ikke blir styrt av det samme, avsluttet Buli.

Dom faller i slutten av måneden.