KRISTIANSAND: — Jeg måtte jo være først for å kunne ødelegge trykkesteinen dersom jeg syntes verket ga et usympatisk bilde av meg, humrer Grundekjøn.

Men det viste seg raskt at Høyre-ordføreren syntes bildet var morsomt, og dermed ble han den aller første som sikret seg et rykende ferskt litografi aldeles gratis.

— Bildet var veldig bra, og helt i tråd med mitt selvbilde der jeg ser en direkte linje fra byens grunnlegger Christian IV til meg selv, ler ordføreren.

Figurativ sørlandskunst

Åstedet for transaksjonen var Mølla på Grim der kunstnerne Thorbjørn Reuter Christiansen og Roald Andersen d.y. kastet seg inn i debatten om "figurativ sørlandskunst" som Grundekjøn sparket i gang i høst. Ansporet av sin personlige kunstsmak, brakte ordføreren utsmykningen av det nye rådhuset helt til bystyret med en klar etterlysning av sørlandske kunstnere og figurativt maleri.

Performancekunstner Reuter Christiansen allierte seg med Andersen d.y., som disponerer både grafiske kunnskaper og en egen trykkpresse, og sammen skapte de bildet inspirert av maleriet av Christian IV og et pressefotografi av Arvid Grundekjøn. Dette trykket de i Andersens atelier lørdag, og delte det ut gratis til alle som kom innom.

STOR INTERESSE: Mange tok veien til atelieret de to timene det ble delt ut gratis ordførerbilde. Foto: Roald Andersen d.y

Før man fikk et bilde, måtte man registrere seg som enten "aristokrat", "bohem" eller "proletar", og Grundekjøn skrev seg inn som "bohem".

— Ja, selvfølgelig. Christiania-bohemen med Hans Jæger og Christian Krogh i spissen, er mine hemmelige idealer, forklarer han.

— Dessuten er det viktig å huske på at bohem-begrepet ikke bare innebærer fyll og fest, men også evnen til å tenke fritt og alternativt, og å stille seg litt på siden av det som er vanlig i samfunnet, sier Grundekjøn.

Plass i rådhuset

— Sikret du deg flere enn ett eksemplar av kunstverket?

— Nei, bare ett, men jeg forsto det slik at det kunne bli snakk om et restopplag.

— En god julegaveidé, kanskje?

— Vel, selv for meg med mitt selvbilde, blir det kanskje litt voldsomt. Jeg tror kanskje ikke mine barn ville satt pris på å få et slikt.

— Men bildet får kanskje plass i det nye rådhuskvartalet?

— Ja, blåst opp og forstørret 100 ganger, kan det blir riktig fint, ler Arvid Grundekjøn.

— Tror du vi kan vente oss flere utspill i denne saken?

— Ja, jeg håper det blir en trend der kunstnerne overgår hverandre i å gi gode fremstillinger av byens borgermester. Det ville jeg synes var helt naturlig, avslutter den nyportretterte ordføreren.

Masse folk

Men Grundekjøn var slett ikke den eneste som sikret seg det nye verket. Det var kø da atelieret åpnet klokken 12, og en jevn strøm av folk var innom helt til de stengte klokken 14. — Jeg vil anslå at det minst var et par hundre mennesker her, men vi hadde ingen opptelling, sier Roald Andersen d.y til Fædrelandsvennen.

— Folk hadde det gøy, og det var svært vellykket. Og nå blir et portrett av ordføreren hengende på barnerom, toaletter, stuer og kontorer i hele Kristiansand, sier han fornøyd.

SKRIFTEN PÅ VEGGEN: Det var definitivt færrest aristokrater blant de kunstinteresserte besøkende. Foto: Roald Andersen d.y