FUKT: Kjelleren i Odderøya 17 er sterkt preget av fukt flere steder. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND : Det kan bli vanskelig å finne pengene til det som skal bli et nytt konserveringssenter.

Torsdag foreslo tre aktører i kulturlivet på Odderøya å flytte eiendomsforvaltningen på Odderøya over i et nytt selskap. En av dem, Jarle Thorkildsen i Naturexpo, reagerer blant annet på manglende prioritering av vedlikehold av eiendommene på øya. Kristiansand Eiendom tar inn drøyt 3 millioner i husleie hvert år, men bruker bare én million på vedlikehold. Resten går til drift og andre kostnader, og noe er overskudd til kommunen som eier.

Fædrelandsvennen har snakket med flere leietakere på øya. Den viktigste leietakeren til Kristiansand Eiendom er Vest-Agder-museet. De leier i dag deler av det store bygget Odderøya 17 på Flaten, og skal i flere etapper utvide virksomheten på øya.

Stiv pris

FUKT: Kjelleren i Odderøya 17 er sterkt preget av fukt flere steder. Foto: Reidar Kollstad

Odderøya 17 fremstår i dag som et bygg med store vedlikeholdsoppgaver. Det ble tidligere brukt som administrasjonsbygg av Forsvaret.— Vi har ønsket oss en utvidelse av virksomheten. I samarbeid med Kunstmuseet er det meningen å etablere et konserveringssenter, sier direktør John Olsen ved Vest-Agder-museet.

— Her i dette bygget?

— I første omgang her, ja. På permanent basis er imidlertid takhøyden for lav til å være her, så etter hvert må vi tenke på alternativer.

Prisen Kristiansand eiendom forlanger for den ekstra etasjen, samt tilgang til kjelleren, er 557.000 kroner. Pluss moms og driftsutgifter kommer husleien opp i drøyt én million kroner årlig.

Fuktskadet kjeller

Kjelleren er preget av sopp og fuktproblemer.I dag bruker museet snaut halvparten av Odderøya 17. Leieprisen er drøyt 500.000. Men da museet flyttet inn, økte Kristiansand kommune sine bevilgninger tilsvarende.

— Vi har eiere som viste forståelse for den situasjonen, og det er vi glade for, sier Olsen.

— En ekstra million årlig for å ta i bruk resten av bygget, klarer dere det?- Det må eventuelt bli en dialog med eierne, det også. Det blir ikke så lett å finne alle disse pengene eksternt.

— Men er prisen riktig?

— Det er et spørsmål du egentlig bør stille til Kristiansand Eiendom.

Gammel avtale

Han bekrefter imidlertid at Vest-Agder-museet har blitt vurdert som en ikke-kommersiell virksomhet. At de betaler mye i husleie i dag, skyldes at de leier et stort antall kvadratmeter.

— Hvorfor vil det koste en million å ta i bruk den etasjen som i dag står tom under museets kontorer i Odderøya 17?

— Det er en funksjon av den leieavtalen de har i dag. Den har de hatt siden de flyttet til øya. Vi har gjort en beregning ut ifra den, og vi snakker om store lokaler.

At kjelleren er i dårlig stand og kun egnet til bortsetting, mener han det er tatt hensyn til.