HELSINGBORG: — Det er klart jeg har sommerfugler, smilte dronningen til det store presseoppbudet som var møtt fram på Dunkers kulturhus i Helsingborg der den enorme grafikkmønstringen ”Under stor press” åpner i morgen.

— Samtidig er jeg veldig takknemlig over å få være med på dette, og beroliget over å se hvor flott alt er her. Og vi er jo tross alt bare en veldig liten brikke i et veldig stort spill, sa hun, og siktet til det faktum at over 80 internasjonale kunstnere bidrar med flere hundre verk.

Den 74 år gamle debutanten har de to siste årene arbeidet med sine egne grafiske trykk etter at hun fikk sin første introduksjonstime av Kjell Nupen på Odderøya Grafiske Verksted i 2009. Siden har hun nedlagt adskillige arbeidstimer i verkstedet hos Kjell Nupen på Hånes, og fått sine egne grafiske blad trykket i Atelje Larsen i Helsingborg.

De åtte trykkene hun har laget er basert på fotografier hun selv tok under en reise til Svalbard i 2006. Sammen med Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl har dronningen laget prosjektet ”Tre reiser. Tre landskap” en mappe med åtte grafiske blad av hver av de tre kunstnerne. Salget av de til sammen 50 mappene skal finansiere H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend som neste år deles ut for første gang til en nordisk kunstner som arbeider med papirbasert kunst.

Utstillingen åpnes i morgen ettermiddag av den svenske kulturministeren Lena Adelsohn Liljeroth. Ved åpningen får dronningen familiær støtte av kong Harald, kronprins Håkon, og svenske dronning Silvia.

Les mer om utstillingen i papiravisen i morgen