TRE ÅR: -Helt fra startet av har det vært viktigst for oss å formidle historien til flest mulig. Det å lage film har nesten kommet i andre rekke, sier fotograf, redigerer og produsent Christian Wulff. Foto: Reidar Kollstad
OFFER: Et ypperlig offer for de norske kaperne seiler langs Agderkysten. Opptaket er gjort på Byfjorden i Kristiansand. Foto: Jonny Engelsvoll, "Med rett til å kapre"
SMELL: Christian Gavigan fyrer av kanonen, mens kapteinen (Ole Tellefsen) og kaperne (Arne Vilhelm Tellefsen, Per-Jonas Lie og Kim Øverland) kjenner lufttrykket. Opptaket er filmet i Spindsfjorden utenfor Farsund. Foto: Christian Wulff, "Med rett til å kapre"
BORDING: Kaperkapteinen (Ole Tellefsen) i ferd med å borde et skip sammen med en matros (Kim Øverland). Opptakene er gjort da selveste "Bounty" lå ved kai utenfor Kilden. Foto: Christian Wulff, "Med rett til å kapre"
VAKKERT: Kaperen (Ole Tellefsen) grubler i soloppgang. Foto: Christian Wulff, "Med rett til å kapre"
FEST: Kaperne er hjemkommet etter en vellykket kapring og feirer på kroa med løsslupne kvinner. Opptakene er filmet i tobakksfabrikken på Vest-Agder-museet. Foto: Christian Wulff, "Med rett til å kapre"
PÅ TOKT: Kaperne er her på vei mot et handelsskip. Kapteinen (OleTellefsen) i front, sammen med kanonéren (Christian Gavigan). Stående bakerst med flosshatt er prisemesteren (Harald Stensland). Opptaket er gjort rett ved Dybingen. Foto: Christian Wulff, "Med rett til å kapre"
GRAVFERD: Her blir to likkister fraktet inn til land. Scenen er filmet ved kolerakirkegården på Odderøya. Foto: Christian Wulff, "Med rett til å kapre"

KRISTIANSAND: — Dette har vært målet vårt hele tiden. NRK er den største visningskanalen i Norge, sier produsent Livar Hølland i Sanden Media.

— Vi er veldig begeistret over å få visningsretten, og gleder oss til den blir ferdig. Dette er en del av norsk historie som er forholdsvis ukjent, sier Marie Sjo, prosjektsjef for dokumentar og fakta ved eksternredaksjonen i NRK.

Dokumentaren "Med rett til å kapre" forteller om Norges ukjente sjørøverhistorie fra 1807 til 1814. Hungersnød og engelsk kornblokkade fikk sørlandske bønder og fiskere til å kapre handelsskip som seilte mellom Vest-Europa og Østersjølandene, med kongens velsignelse. 450 skip ble kapret, men noen av kapringene mislyktes og sjørøverne ble tatt til fange.

Imponerte NRK

Filmstaben har talt omtrent 15 personer, men i tillegg har over 150 andre bidratt som statister under opptakene. Blant annet er store sjøslag blitt dramatisert.

— Jeg er imponert over det enorme dugnadsarbeidet og den kvaliteten det holder. Det har imponert både vidt og bredt her hos oss i NRK, sier Sjo, som har vært involvert i prosjektet en god stund, og har diskutert med Landmark, Tellefsen og Wulff hvordan historien skal fortelles.

— Sjo har vært veldig delaktig i hvordan ting bør se ut, sier Wulff, og forteller at blant annet en scene har blitt klippet om etter råd fra henne.

— Hun har kjempeerfaring på dette området, så vi ville jo vært idioter om vi ikke hørte på henne, legger Ole Tellefsen til og smiler.

I tillegg har kvartetten hatt god nytte av både økonomisk og faglig støtte fra Sørnorsk filmsenter.

Håper på naboland

Bentein Baardson har sagt ja til å være filmens fortellerstemme, mens Alex Scherpf også skal ha en sentral stemme i filmen. Filmskaperne vil nå jobbe mot å få vist filmen på ulike festivaler, samt i våre naboland.

— Vi håper å få vist filmen i de regionene filmen omtaler, det vil si Østersjølandene og England, sier Wulff.

— Og da er det viktig at NRK er inne i prosjektet, legger Hølland til.

Budsjettet til dokumentarfilmen står fremdeles på 1,8 millioner kroner, men Hølland sier de skal søke støtte hos Norsk filminstitutt. Filmen er nå i etterarbeidsfasen, og blir klar på vårparten neste år. Men publikum må trolig smøre seg med enda litt mer tålmodighet før de får sett den.

— Jeg kan ikke si noe om visningstidspunkt nå, men vi tenker absolutt på hovedkanalen NRK1. Jeg tenker bredt publikum og store seertall, sier Sjo optimistisk.

— NRK vil nok ikke vise filmen før mot slutten av 2013, kanskje 2014, sier Hølland.

— Det vil jo være en fin opptakt til 200-årsjubileet for grunnloven, så det er perfekt timing, sier Kristian Landmark.