LONDON: Det skjedde torsdag kveld i Londons O2-arena, der Roger Waters var på besøk med sin «The Wall»-oppsetning. Da entret Nick Mason og David Gilmour scenen og spilte sammen med Waters – noe som bare har skjedd én gang på de siste 30 årene, på Live 8 i 2005.

PÅ SCENEN: Pink Floyd-musiker Roger Waters, Nick Mason og David Gilmour under en konsert i O2 Arena i London i går. Foto: Scanpix

Først fremførte Waters og Gilmour «Comfortable Numb» sammen, til ellevill begeistring, melder Rolling Stone, som også legger ut Twitter-bilder og fanvideoer fra den store begivenheten.For da finalen «Outside the Wall» kom, sto Gilmour på ny på scenen ved siden av Mason – for anledningen på tamburin. Gilmour spilte da sin episke mandolinsolo på toppen av muren.

Byttehandel

Allerede i fjor sommer lovet Roger Waters at David Gilmour ville gjøre låten på én av konsertene på verdensturneen.

Dette skjedde i bytte mot at Waters stilte opp sammen med Gilmour på en kort konsert til inntekt for Hoping Foundation som jobber med palestinske barn; en konsert som ble avsluttet med at de to sang «To Know Him Is To Love Him».

– Jeg kunne ikke avslå et slikt tilbud, det var ikke mulig, skrev Waters på Facebook da.

Det gjorde Pink Floyd-fansen ganske så mo i knærne – fordi man ikke ante hvor Gilmours opptreden ville finne sted. London, med sine seks arenakonserter, ble regnet som et ganske god mulighet siden Gilmour bor i nærheten. Og klokken åtte samme kveld røpet en velorientert fanblogg at dette var kvelden.

På bloggen, som ofte uttrykker offisielle synspunkter, står det også å lese:

– Jeg bør minne dere på at i kveld er en engangsforeteelse. David vil ikke gjøre sin gjesteopptreden igjen, beklager å måtte skuffe dere som har billetter til konserter etter dette og som holder fingrene krysset.

Derimot ble Nick Masons medvirkning holdt hemmelig helt til siste sekund.

God timing

Roger Waters har i følge Rolling Stone sagt han gjerne vil gjøre en kort Pink Floyd-gjenforeningsturné. Også Nick Mason har uttalt at det ville ikke vært ham imot, og at han «lever i håpet».

Men David Gilmour sier nei – fremdeles.

Opptredenen var godt timet sammen med nyheten om at en stor del av Pink Floyds plateskatter ville bli gjenutgitt: I alt 14 av studioalbumene vil bli digitalt remastret, mens tre av dem i tillegg vil komme med mye ekstra moro som ikke tidligere er utgitt.

Ifølge Mason følte de tidligere bandmedlemmene at det var et kappløp med tiden:

– Det er en viss følelse av at vi er kommet til slutten av den tiden hvor folk vil kjøpe den fysiske utgivelsen med all innpakning og informasjon og så videre. Derfor synes jeg det var viktig å gjøre en siste runde, sa Mason tidligere denne uken til Reuters.