byLarms programsjef, Joakim Haugland. FOTO: SSCANPIX Foto: Scanpix

OSLO: Bransjearrangementet arrangeres i Oslo 18. til 20. februar, med tjuvstart allerede onsdag, men fungerer også som en musikalsk bonansa for vanlige publikummere – for hva med 150 spenn for en hel kveld med Supersilent, Susanne Sundfør og Jaga Jazzist, eller gratiskonsert med The Megaphonic Thrift, The New Wine, Datarock, Casiokids og The Cumshots?Til stede er også plateselskaper som Domino Records, Sub Pop og American Recordings og ledende blader som Mojo, XLR8R Fader og NME.

– Eieren av verdens største indieplateselskap tilbake til bylarm for andre gang for å høre på norske band. Det er mer effektivt for norske band å være med på byLarm enn South By South West, hvis de vil bli sett av utenlandske journalister og bransjefolk, fastslår byLarms programsjef, Joakim Haugland.

– Vi prøver å skape en stemning av at «her kan alt skje», sier han lurt.

Store vil spille

Drømmen er naturligvis å bli oppdaget av utenlandsk bransje som usignert ungt band – à la 120 Days, den gang The Beautiful People, på byLarm i 2005. Men i realiteten sier Haugland det dreier seg om en totrinnsrakett:

– Først er det de uetablerte, såkalte demobandene, som vil opp og fram i Norge. Der har vi med et femtitall. Neste trinn er de som er kjent her i Norge, men som vil ut i verden, forklarer han.

Derfor kan byLarm velge og vrake i gode og større navn – som Donkeyboy, Serena Maneesh, Navigators, Susanne Sundfør og Lise Karlsnes.

– Også de store vil gjerne spille på byLarm, vi kan plukke fra øverste hylle på en måte som overrasket meg da jeg begynte som programsjefsjef i høst, sier Haugland, som også driver plateselskapet Smalltown Supersound.

Ha med bransjen

Den relativt ferske programsjefen peker på hvordan også de store plateselskapene bevisst bruker januar og februar som lanseringsmåned for at artistene deres skal være aktuelle med noe nytt.

Men byLarm ønsker også at de mindre selskapene skal få slippe til, og lar derfor tre ulike, uavhengige småselskaper – Rune Grammofon, Fysisk Format (Tiger-miljøet) og metalspesialisten Indie Recordings, ha sine kvelder som del av det offisielle programmet.

– Det er viktig at norsk platebransje kommer seg ut – sammen med artistene sine. Se på band som a-ha og også Röyksopp, som signerte rett med London. Det gavner ikke bransjen, som må med etter å ha vært i bakevja. Svenskene har klart det bedre, sier Haugland som imidlertid fornøyd kan konstatere at byLarm er blitt den viktigste bransjefestivalen i Norden.

Kvalitet, ikke geografi

I februar rår byLarm grunnen alene når det kommer til festivalvirksomhet.

– Da er det lettere å få bransjen til å komme. Og ingenting er vel bedre enn å ha en mangfoldig festival i den kaldeste, kjipeste måneden i året?

For mangfold er det. Her er countryrocksøsknene i Narum og den omdiskuterte griserockeren Bjørn Hellfuck så vel som snakkiser som Navigators og Susanne Sundfør. Det er klubbscener for blues, jazz, verdensmusikk og klubbmusikk, det er det kommerse side om side med det helt smale.

– Vi skal være en arena for mye. bylarm stiller med scenen, artistene får levere selv, sier Joakim Haugland. Det er også svaret han gir når spørsmål om geografi kommer – slik det gjorde i fjor høst, da det ble klart at det på ny bare var noen få band fra Trondheim.

– Vi ser på kvalitet bare, ikke geografi!

Disse tror han på

Flere artister har funnet lykken når de har opptrådt på byLarm, som for eksempel Lise Karlsnes da hun i spissen for Briskeby opptrådte på byLarm i Bergen i 2000 – og ikke minst Bigbang, som ble en sensasjon over natten etter sin opptreden i Stavanger i 1999. – Det bandet som har det i seg til å klare et Bigbang/Briskeby-gjennomslag, er Mhoo, erklærer Joakim Haugland.

Tønsberg-bandet, bestående av tre syngende jenter og en gutt på bass, spiller countrypop og hevder å være inspirert av Johnny Cash, Dolly Parton, Calexico og Manu Chao.

– De har fantastiske stemmer. Under demoutvelgelsen begynte hele juryen spontant å klappe av ekte begeistring, det er eneste gang det har skjedd! sier Haugland.

Han trekker også fram navn som Skjelvekommode (Frank «Tønes» Tønnesen og Frode Strømstad fra I Was A King), bergensbandet og Urørt-deltagerne Blood Command som snart albumdebuterer, Lise Karlsnes’ nye prosjekt og Thomas Eriksen, kjent produsent som nå kommer med egne sanger og eget band.

Hva han personlig gleder seg mest til? Konserten til Todd Terje & Dølle Jølle, som er livedebuten til Oslos kjente spacedisco-DJ.