KRISTIANSAND: — Nå skal vi se på behov, vi skal se på delmål og vi skal se på strategi. Så vi det, kunne vi kjenne det, spør Øyvind Frøyland etter at Elisabeth Lindland og Jarle Berntsen har gjennomført sin scene.

De to er tolv av regissørene fra Agder og Telemark som deltar på kurset Regi/Personinstruksjon som Frøyland arrangerer i regi av Sørnorsk filmsenter på Samsen denne helgen.

— Å jobbe med skuespillere er den store utfordringen for regissører. Når skuespillet ikke fungerer, er det regissørens ansvar, sier Frøyland, som er rektor ved Norsk Skuespillerinstitutt.

Kastes på glattisen

Første del av kurset ble holdt i mai, nå er det del to som gjennomføres. Regissørene er enige i at de har mye å lære.

— Dette er et utrolig bra kurs. Frøyland kan faget, og han er pedagogisk dyktig. Dessuten går det litt over tid, så vi kommer inn i materien, sier Lindland, som har en del erfaring som skuespiller.

REKTOR: Kursholder Øyvind Frøyland er rektor ved Norsk Skuespillerinstitutt. Her lytter Ola Røyseland og Heidrun Sangvik mens de jobber med sin scene. Foto: Kjetil Samuelsen

Det er det ikke alle de som har. Og som gjerne skulle hatt.— Vi lærer veldig mye av å kaste oss ut på glattisen. Jeg er lite komfortabel med dette, og har stor respekt for dette faget. Det er vanskelig og fascinerende. Det er en personlig måte å jobbe på, og jeg kommer til å la meg inspirere av dette, sier Kristian Landmark.

Sultne regissører

Frøyland hadde også den første delen av kurset, og han har forstått at filmmiljøet på Sørlandet virkelig er i vekst.

— Regissørene er veldig sultne. Det er et yrende liv her nede, og de er sultne på å lære og å ta med dette inn i arbeidet. Da er det også spennende å undervise, sier rektoren.

— Et godt kurs er inspirerende. Dessuten er det godt at regissørene kan nyte, i stedet for å yte. De pleier som regel å yte i sitt arbeide, sier Kirsten Bonnén Rask.

Den daglige leder ved Sørnorsk filmsenter er glad for at de ved disse kursene kan vise at det skjer mer med filmmiljøet på Sørlandet, enn bare å produsere filmer.

— Vi prøver å gjøre så mye av dette som mulig, og vi prøver alltid å bygge ut kompetansen. Det skjer ofte noe når mennesker møter andre mennesker, sier hun.

Flere kurs i høst

Senere i høst skal filmsenteret også arrangere to andre kurs. 6.-8. november blir det skrivemaraton med forfatter og skrivekonsulent Bo Skjoldborg, mens det 24.-25. november blir en masterclass med Chris Sloth, med teamet "The Mini Movie Method".

— Skrivemaraton er anbefalt av flere som har vært med på et lignende kurs i København. "The Mini Movie Method" er en modell der man deler sin historie opp i åtte forskjellige deler, slik at hele prosjektet blir mer overskuelig, forteller Bonnén Rask.