KRISTIANSAND: Bare 270 av til sammen 860 billetter var solgt tirsdag ettermiddag.

— Ja, jeg må si det overrasker meg, og jeg hadde håpet på større besøk. Stykket har fått gode anmeldelser, det er basert på tekst av Øystein Lønn, en av Sørlandets største forfattere, og har musikk av Thom Hell. Selv synes jeg det har blitt en perle som har noe å si til mennesker i dag, sier Forthun til Fædrelandsvennen.

Ettersom det er et "smalt" stykke, spilles det på intimscenen som bare har 95 seter, og vises ikke mer enn åtte ganger. Tirsdag ettermiddag var det fire forestillinger igjen, og bare 31 prosent av billettene var solgt.

— Når det gjelder eksperimentelt teater, er det tydelig at vi har en vei å gå. Salen har vært under halvfull hittil, og jeg vet ikke om det skyldes allmenn treghet eller båtpuss at folk har sviktet, sier Forthun.

Betinget ros

Å si at stykket har fått gode kritikker, er kanskje å ta litt hardt i, ettersom det bare er Fædrelandsvennen som har anmeldt det. Da med terningkast fem. NRKs "Kulturnytt" omtalte det i betinget positive vendinger, men ga også ros:

— Stykket vitner om et ensemble som vil noe nede på Kilden, og det er jo det vi kritikere har etterlyst. Det er verdifullt, og det skal de ta vare på, sa teaterkritiker Karen Frøsland Nystøyl på P2 etter premieren.

Kilden fikk nylig kritikk for å sette opp de samme publikumsvennlige musikalene som alle andre gjør, og svarte med at si at "Thranes metode" nettopp er et alternativ til den tenkingen.— Er det demotiverende å oppleve at publikum svikter slike forestillinger?

— Nei, det er alt annet enn demotiverende. Vi er i en startfase der vi sonderer terrenget, og det tar tid å bygge publikum. Jeg får energi av å se at vi lykkes kunstnerisk med å skape gode forestillinger i de mindre formatene. Så får vi justere nivået underveis, svarer Forthun.

Evita selger

I de store formatene går billettsalget bedre, og musikalen "Evita" spilles for nesten full sal. Den hadde premiere 19. april og vises fram til 15. juni med totalt 38 forestillinger. Til nå er nesten 12.000 av de 20.000 billettene solgt.

— Vi har hittil hatt et gjennomsnitt på 500 per kveld, opplyser Ingrid Forthun.

Hun tror imidlertid ikke "Evita" vil selge like godt som "West Side Story" som i fjor vår gikk for stappfulle hus pluss ekstraforestillinger.— Nei, det kan vi ikke regne med. Da hadde vi drahjelp av at det var åpningsåret. Men "Evita" er en kunstnerisk seier, og enn så lenge en publikumsvinner. Det virker som om vi har truffet planken, akkurat som vi gjorde med "Den stundeløse", sier teatersjefen.

Holberg-komedien "Den stundesløse", med blant andre Rune Andersen i en bærende rolle, ble vist 28 ganger i vinter. Med 12.568 solgte billetter, var besøksprosenten 69, og det er Forthun fornøyd med:

— I teaterverdenen er alt over 60 prosent veldig bra. Det kaller vi en suksess, sier hun.

Men med sine 30 prosent ligger "Thranes metode" langt etter, og teatersjefen håper publikum nå kjenner sin besøkelsestid:

— Jeg ønsker at forestillingen får den oppmerksomheten den fortjener, sier hun.