OSLO: — Den viktigste likestillingskampen i Norge nå, er at alle jenter får mulighet til å velge den utdanningen de ønsker, også jenter som kommer fra andre kulturer, sier Gro Harlem Brundtland til Fædrelandsvennen.

Den tidligere statsministeren ble verdensberømt som lederen for "kvinneregjeringen" da hun tiltrådte som statsminister i 1986. Åtte av 18 ministre i regjeringen Brundtland var kvinner, og hun har siden vært et symbol på, og en forkjemper for likestilling. Gro har vært statsminister i til sammen ti år, og gikk av for siste gang i 1996. Etter dette var hun generaldirektør i Verdens Helseorganisasjon til 2003. Hun bor nå i Sør-Frankrike.

Fredag kommer Gro Harlem Brundtland til Kilden hvor hun skal overvære festforestillingen i anledning stemmerettsjubileet. Hun skal også holde et innlegg fra scenen.

Fædrelandsvennen har stilt henne noen spørsmål via e-post:

Unge jenter snakker gjerne om at likestillingen nå er på plass i Norge, og at det er i utlandet kampen nå står. (Ref Unge Høyres utspill i uka som gikk)

Hva mener du om dette?

— De har rett I at svært mye er ugjort I svært mange land rundt om I verden. Diskriminering av kvinner og jenter er utbredt, med vold, undertrykkelse, underernæring, og barne- og tvangsekteskap I et sjokkerende omfang. Likevel, alt er ikke rosenrødt her hjemme heller, selv om vi er kommet langt. Tilbakeslag er en fare. Det er også likegyldighet, at man tror at kampen for likestilling er vunnet for alltid.

Hva er de viktigste likestillingskampene i Norge i dag?

— At alle jenter har muligheter til å velge den utdanningen de ønsker, også jenter som kommer fra andre kulturer.

Hvorfor kommer Sørlandet dårlig ut på likestillingsbarometrene år etter år?

— Den debatten oppfordrer jeg Sørlendingene til å ta tak I og engasjere seg I.

Er likestillingsframgangen avhengig av hvem som sitter i regjering?

— Historien taler sitt tydelige språk: Reformviljen for likestilling har langt sterkere preget Arbeiderpartiets og de rød-grønnes regjeringsperioder.

Hva håper du kan komme ut av stemmerettsjubileet?

— Jubileet betyr en økt oppmerksomhet og bevissthet om de viktige verdier som har omformet og skapt et bedre og langt mer likestilt Norge

Hvordan ser norsk likestilling ut i dag sett fra utlandet?

— Norge er kjent for sine "kvinneregjeringer" og for en politikk som betyr at kvinner gis gode muligheter og har en uvanlig høy yrkesdeltakelse, sett med internasjonal målestokk. Vi rangerer blant de øverste tre I alle målinger/vurderinger av likestilling som blir gjennomført.