FAVORITT: Siren Wårøe ønsker å skape et stort oljemaleri med figurative menneskeskikkelser i abstrakte omgivelser. "Jeg ser for meg at det gamle branntårnet blir et monument og symbol på et sted der relasjoner og godhet møtes og skapes", skriver hun i sin prosjektbeskrivelse.

KRISTIANSAND: — Dette blir veldig spennende, sier Wårøe til Fædrelandsvennen. Den selvlærte kunstneren er født i Kristiansand og bosatt i Oslo der hun har sitt eget galleri.

— Det er første gang jeg deltar i en slik utsmykningskonkurranse, og jeg er veldig spent, sier hun.

LEDER: Siren Wårøe (32) fra Kristiansand bor nå i Oslo. Foto: Magnus Bjelkerud

De 24 forslagene som kom inn i den åpne utsmykningskonkurransen har ligget ute til avstemning på nettstedet branntarnet.no siden 20. februar. Onsdag går fristen ut, og tirsdag ettermiddag hadde om lag 1650 stemt på "Folkets favoritt". 25 prosent har stemt på Siren Wårøe, og hun innrømmer å ha mobilisert en smule blant venner og bekjente.— Jeg har jo oppfordret til å stemme via Facebook, sier hun.

— Vi er veldig fornøyd med engasjementet rundt avstemningen, og synes det er en flott oppslutning, sier kunstnerisk konsulent Kristin Sæterdal i kunstutvalget til Fædrelandsvennen.

Det er første gang en avstemning av denne typen blir avholdt i forbindelse med en offentlig utsmykning.

Én papirstemme

Da saken var oppe i bystyret i oktober, reagerte Pensjonistpartiets Odd Salvesen på at avstemningen bare skulle foregår på nettet, og det ble vedtatt at man også skulle kunne avgi skriftlig stemme i kommunens servicesenter. Der var det tirsdag ettermiddag avgitt én eneste stemme.

— Det er kanskje ikke så overraskende, de aller fleste har jo tilgang til internett i dag. Men det ble gjort som et ekstra tilbud, for det er jo et demokratisk prosjekt, sier Sæterdal.

EN STEMME: Bare én person hadde tirsdag ettermiddag avgitt sin stemme skriftlig, forteller Anne-Lise Olsen ved kommunens servicesenter. Foto: Torstein Øen

Det er imidlertid ikke gitt at det er "Folkets favoritt" som får oppdraget til slutt. For i tillegg til kandidaten som er stemt fram på nettet, skal fagjuryen plukke ut fire andre kandidater og de fem kunstnerne blir alle bedt om å bearbeide sine skisser til gjennomførbare forslag. For å gjøre dette, får de 30.000 kroner hver, og de må være ferdige til 20. mai.Deretter utpeker juryen den endelige vinneren i slutten av mai, og arbeidet må utføres slik at utsmykningen er ferdig 31. desember.

Gode som gull

Kunstprosjektet har "demokrati" som overordnet tema, og Siren Wårøes tredelte forslag heter "Din min vår stemme", og hun ønsker å skape et stort oljemaleri med utstrakt bruk av gull. Motivet skal symbolisere at demokratiet "godt som gull". Hvor stort det eventuelt blir, er usikkert.

— Det kommer an på hvor det skal plasseres, men det har ingen begrensninger. Jeg liker godt å jobbe med store formater, sier Wårøe. Hun vant ungdommens kulturmønstring i klassen "kunst" i 1995, og i sin hjemby har hun stilt ut på Bakgården Bar og Art Pilot på Odderøya.

Juryen skal ha sin konklusjon klar torsdag, og i tillegg til kunstkomiteen, består den også av daglig leder Cecilie Nissen ved Kristiansand Kunsthall og leder av kulturstyret, Randi Haukom (H).

Cecilie Nissen ser interessen har vært stor i kunstmiljøet i Kristiansand:

— Alle jeg har snakket med sier de har stemt, sier hun.

Selv har hun også plukket ut noen favoritter, og hvem det er skal hun først dele med juryen før de serverer sin samlede konklusjon.