ÅPENT LANDSKAP: Bygget har et stort atrium i midten, og man skal kunne bevege seg fritt mellom alle byggets ulike funksjoner. Foto: Arkitektkontoret Helen & Hard
SOSIALT: Som i Vennesla blir det bibliotek i første etasje, et rom med utpreget sosial funksjon, og lett adgang til byggets øvrige Foto: Arkitektkontoret Helen & Hard

FLEKKEFJORD: Arkitektfirmaet Helen & Hard vant i 2006 konkurransen om kultursenteret som skal romme bibliotek, kino, kulturskole, flerbrukssal, galleri, fritidsklubb og kafé. Nå mangler det 17,5 millioner kroner for å finansiere bygget som har en prislapp på 155 millioner, og et av valgene formannskapet får i kveld er å skrinlegge prosjektet.

Flekkefjords gamle kinokvartal skal omskapes til en helt ny møteplass der det i likhet med operaen i Oslo blir anledning til å gå på taket og ta hele bygget i bruk både innvendig og utvendig.

— Vi håper å tilføre Flekkefjord noen av de samme verdier som i Vennesla, og skape en offentlig møteplass som blir et godt sted for byen, sier arkitekt Dag Strass i Helen & Hard til Fædrelandsvennen. De stavangerbaserte arkitektene fikk tirsdag Statens byggeskikkpris for kulturhuset i Vennesla, og mottok i 2009 samme utmerkelse for Preikestolen turisthytte.

Bruker tre

Som i Vennesla, planlegges det utstrakt bruk av tre i Flekkefjord der bygget blir liggende ut mot Tollbodplassen og sjøen.

— Men av hensyn til akustikk må vi også kombinere det med betong, og det er en av utfordringene vi jobber med nå, sier Strass.

Biblioteket blir et stort åpent rom i første etasje i tilknytning til en foajé som ligger i et stort atrium med trapper og der lys slippes ned gjennom hele bygget.

— Det blir et åpent høyt rom, et innvendig atrium der man kan bevege seg langs alle byggets funksjoner, forklarer Strass.

Private givere

Men nå er spørsmålet om det i det hele tatt blir noen rom å bevege seg i:

Forprosjekteringen ble ferdig i juni 2011, og politikerne sa da ja til å realisere bygget under forutsetning av at finansieringen kommer på plass. Kultursenteret reises som et spleiselag mellom stat, fylke, kommune og private givere. Kommunens andel er 39 millioner.

Det er Flekkefjord Småbyselskap som har påtatt seg oppgaven med å samle inn de 30 millioner kronene som skal utgjøre den private delen. Til tross for iherdig arbeid det siste året, har det ikke lykkes dem å samle inn mer enn 8,5 millioner, og de har redusert sine ambisjoner til totalt 12,5 millioner kroner.

Dermed mangler 17,5 millioner kroner for å realisere et bygg som allerede i prosjekteringsfasen er krympet fra 5100 til 3500 kvadratmeter.

Spennende dag

— Dette er en spennende dag for Flekkefjord, sier rådmann Tone Marie Nybø Solheim til Fædrelandsvennen. Det er hun som i sin innstilling til dagens formannskapsmøte gir politikerne tre valg: Skrinlegge prosjektet, nedskalere bygget ytterligere slik at kostnadene reduseres med 17,5 millioner kroner, eller gå for den foreliggende løsningen ved at kommunen skaffer de manglende millionene ved økt låneopptak eller salg av eiendommer.

Det har gått hele seks år siden Helen & Hard vant arkitektkonkurransen, og rådmannen forklarer den langdryge prosessen slik.

— Det har drøyet i påvente av å få kontroll på økonomien i Flekkefjord. Men de siste fire årene har vi hatt positivt resultat, og det er da naturlig å se at kommunen får større handlingsrom, sier hun.

Dersom politikerne sier ja, kan det bli byggestart tidligst i 2013 og ferdigstillelse i 2015. ## Håper på flertall

— Vi må prøve å få kultursenteret bygget etter planen. Vi kan ikke redusere det mer nå.

Det sier ordfører Jan Sigbjørnsen (H) til Fædrelandsvennen. Onsdag hadde ikke alle partiene hatt gruppemøte om saken, og det var fortsatt usikkert hva som kom til å bli den endelige konklusjonen.

Om suksessen med kulturhuset i Vennesla, sier ordføreren:

— Alle vellykkede prosjekter gir inspirasjon, og det som har skjedd i Vennesla forsterker min mening om at vi trenger en slik plass i Flekkefjord. Jeg håper og tror at vi får flertall for dette nå.

- Avgjørende for Flekkefjords framtid

Veien fram mot nytt kultursenter i Flekkefjord har vært usedvanlig lang og temmelig bratt. I over 40 år har man snakket om et nybygg, i fire av dem har Arne Reidar Skage jr. vært prosjektleder for innholdsdelen.

— Kultursenteret er temmelig avgjørende for Flekkefjords framtid. I en by med pretensjoner om å være et regionsenter, bør det snart være på plass, sier Skage til Fædrelandsvennen.

Den gamle kinoen er under enhver kritikk, både kulturskolen og fritidsklubben brant for to år siden, og bare det å pusse opp lokalene til en minimumsstandard vil koste kommunen 25 millioner kroner.

— Jeg har bodd borte fra byen i mange år, og det er rart å se hvordan politikerne uten å blunke bevilger penger til to barnehager, mens det å bevilge et tilsvarende beløp til kulturbygg skaper voldsomme diskusjoner, sier han.

— Noen tror visst vi skal lage en operasal for fiffen, og debatten har til tider vært ganske irrasjonell, forteller Skage. Men andre ser verdien av nybygget.

— Vi har allerede fått henvendelser fra bedrifter som vil etablere seg i nabokvartalene dersom kultursenteret bygges, så dette kan skape masse positive bieffekter, sier prosjektlederen.