VENNESLA: De elleve låtene på Erlend Ropstads nye plate er skjøre og lavmælte. Alt ansvaret ligger på venndølens egen stemme, og gitaren hans.

— Det krever mye. Det krever låter som er så sterke at de tåler den behandlingen, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Mye jobb

Noen vil kanskje tro at det er enkelt å lage den type musikk. Klimpre litt på gitaren og rable ned noen ord. For Ropstad er det noe av det vanskeligste. Det handler om å formidle stemninger med få virkemidler.

— Det er mye jobb, men det å formidle en stemning er noe av det jeg legger aller mest prestisje i som låtskriver. Det å få stemningen til å bli en melodi og et arrangement.Og ikke minst: Et lite stykke poesi. For tekstene er like viktige for Ropstad som musikken.

— Jeg forstår ikke de som tar lett på tekstene, sier han. Og forteller at det hele startet med en salme. En salme om å ikke tro.

Glemte minner

For tre år siden kom plata "Alt av nåde" i Vennesla. En samleplate med salmer. Erlend Ropstads bidrag var låten "Husker deg igjen". Hans første sang på norsk. Det ble mange flere. Og Ropstad ble værende i Vennesla i sine nye låter.

— Jeg begynte å gå litt i min egen ungdom igjen. Det dukket opp minner jeg hadde glemt, og de ble kilder til de fleste sangene, forklarer han.

Og den formelen fungerte langt utover hjembygda. Publikum på konsertene hans har allerede respondert svært positivt på det nye materialet.

Erlend Ropstad. Foto: Sondre Steen Holvik

— Når folk andre steder kan forholde seg til et stedsnavn i Vennesla, da er jeg inne på noe. Hvis min sang om Storevold og Vigeland kan bety noe, da begynner jeg å nærme meg grunnen til at jeg holder på med dette her, sier Ropstad.

Ekte

De nye sangene er personlige, men Ropstad synes aldri han blir utleverende.

— Låtene handler om mange aspekter rundt kjærlighet og savn, men samtidig er det en glede i dem. Jeg har aldri syntes sangene mine er triste, de er positive. De som kjenner meg mener at det ligger veldig mye av meg selv her, men jeg synes ikke jeg er så knausgårdsk som mange vil ha det til. Man må hente ting fra sitt eget liv for at det skal bli ekte. Og det er noe av det jeg setter mest pris på hos en artist: At man er troverdig. At man mener det man synger om.

— Hvilken rolle har en låtskriver i den store sammenhengen?

— Det er vanskelig å svare på. Men jeg vet at det er viktig at det fins sånne som meg. Og jeg har kommet fram til at jeg må gjøre dette hvis jeg skal ha det ålreit. Det er ikke et yrkesvalg, det er en retning jeg måtte ta. Jeg har prøvd å velge det vekk, men det gjorde meg miserabel.

Les anmeldelsen av den nye plata her!

Konserter

Venndølen forklarer at den nye plata har tatt lenger tid enn forventet ("jeg er jo trebarnspappa, for pokker"). Men når den nå slippes løs er han spent på reaksjonene.

— Veldig. Jeg synes plata er blitt skikkelig bra, sier Ropstad, som har releasekonsert i Vennesla 1. februar. Samme helg skal han ha et par mindre opptredener i Kristiansand.