KRISTIANSAND: Han køddet med Jesus. I Kristiansand. Og ble buet ut. Det var i begynnelsen av karrieren, og har aldri skjedd hverken før eller siden for standup–komiker Dag Sørås.

— Det er den eneste gangen jeg har opplevd vedvarende buing. Det var en horribel opplevelse, sier Sørås til Fædrelandsvennen.

Men det betyr ikke at han har tenkt til å la Jesus være i fred når han returnerer til byen onsdag. Tvert i mot.

— Religion er et perfekt tema for en komiker som prøver å fokusere på det logiske og rasjonelle. For religion er alt annet enn det. Det er fascinerende at mennesker kan basere sine liv på noe som er så flytende og ulogisk, sier han, og forteller at han selv var dypt kristen til han var i midten av tenårene.

— Jeg var hellig overbevist. Men det gikk gradvis over. Man skulle kanskje tro at jeg har empati for de kristne, siden jeg har vært der selv. Men det har jeg altså ikke, konstaterer han.

Samfunnsengasjement

Sørås har delvis adoptert et standup–uttrykk som ble perfeksjonert av amerikanske komikerlegender som Bill Hicks og George Carlin. Det betyr blant annet at han tar for seg brennbare temaer som politikk og religion. I Kristiansand kommer han også til å snakke om 22. juli. Om fordommene som kom til syne i timene etter terroraksjonene, om nordmenns reaksjoner, og om gjerningsmannen. Men selve angrepene styrer han unna.

— Jeg tuller ikke med det som skjedde på Utøya. Jeg kan ikke finne noe morsomt i dét. I den grad det er mulig å finne humor der, vil det komme fra de som faktisk var til stede, sier han, og innrømmer at han har fått reaksjoner fra folk som mener han ikke bør snakke om 22. juli.

— Men de har aldri reagert på noen av vitsene, de bare vil at jeg ikke skal snakke om det. Men når man skal prøve å være en dagsaktuell komiker ville det være absurd å ikke snakke om det alle andre snakker om.

Sørås erkjenner at han balanserer på en tynn linje. Men så er også det litt av moroa.

— Man kan trå feil, og det er veldig kjipt. Men på den annen side er det kanskje aller morsomst når man balanserer på den linjen og havner på riktig side, sier han.

Opptrer for ungdommen

Sørås har de siste årene gjort standup over mesteparten av Norge, og har dessuten fått innpass i utlandet. Blant annet har han gjort en rekke forestillinger i Storbritannia.

— Publikum der borte har sett mye standup og er mer kresne enn her hjemme. Bortsett fra det så er det de samme tabuene overalt, og de samme tingene er morsomme overalt. Det er egentlig ganske betryggende, sier han.

I Kristiansand skal han imidlertid opptre for en type publikum han ikke har så mye erfaring med. Han varmer nemlig opp på X-Ray ungdomshus før han gjør hovedforestillingen på Østsia. Da vil majoriteten av tilskuerne hans vil være mellom 13 og 17 år.

— Jeg er ikke så sikker på at foreldrene vet hva ungene deres begir seg ut på, sier komikeren. Og ler.