KRISTIANSAND: — Vi må få bygget den ekstra etasjen før bygget blir fredet. Operaen i Bjørvika er jo allerede fredet, og det kan fort skje her også, sier administrerende direktør Bentein Baardson på Kilden.

Tirsdag hadde styret i Kilden møte i rommet som går under navnet Lille Prøvesal. Denne uka er Lille Prøvesal også tatt i bruk som kostymelager for elever fra Dahlske Videregående som forbereder forestillingen "Camilla 5 X 5".

Samtidig foregår forberedelsene til vårens storsatsing "Evita" for fulle mugger. Ute i gangen var monteringshallen blitt tatt i bruk som systue og garderobe for dette formålet. Et annet sted i Kilden måtte den kvinnelige delen av seniorkoret Sølvstrupene ta i bruk baren som øvingslokale.

— Vi har rett og slett ikke plass til alt vi ønsker å få til, sier Baardson der han står midt i korridor-trafikken under en pause i styremøtet.

Flere prøvesaler

Det var høsten 2011 det ble klart at den siste etasjen på toppen av Kilden foreløpig måtte legges på is. Byggherrene sparte 18 millioner kroner på å kutte ut et 500 kvadratmeter stort tilbygg på taket som var ment å inneholde kontorer. Når administrasjonen på Kilden nå er bedt om å utrede og forberede et siste byggetrinn er det med sikte på å skaffe to ekstra prøvesaler i stedet. Det er per dato bare to slike på Kilden, og behovet for mer øvingsplass er altså påtrengende, skal vi tro direktøren.

— Heissjaktene og trappepassasjen står klare til en ekstra etasje. Skal vi bygge den må Kilden ta opp lån, sier direktøren.

Inne i sin andre sesong har teater- og konserthuset fått tildelt 104 millioner kroner fra kulturdepartementet.

— Vi fikk "fulle bevilgninger" fra staten litt fortere enn mange kanskje hadde trodd, og dermed står ikke fasilitetene lenger i stil med det vi har midler til å gjøre. Samtidig mister vi muligheten til å omsette for så mye som vi ellers kunne gjort. I fjor regnet vi ut at vi måtte si nei til konferanse-utleie til en verdi av 2,5-3 millioner kroner, sier Baardson.

Ny Sacra Art

Under styremøtet ble den foreløpige tilstanden for økonomi-året 2013 gjennomgått, etter at storsatsningene Sacra Art Festival og stemmerettsjubileet 8. mars er unnagjort. 4000 mennesker besøkte førstnevnte, noe som ifølge administrasjonen er et over forventning godt resultat.

Dermed sikter man seg inn på å lage en tilsvarende festival for religiøse kulturuttrykk også neste år.

Under posten "andre egeninntekter" mangler det per 31. mars to millioner kroner, og som i fjor er det mat- og drikkesalget som ikke helt oppfyller budsjettets forventninger.

— Men dette er inntekter vi tror vi kan hente inn mye av i de kommende tre månedene. De er nemlig meget populære kurs- og konferansemåneder, sa stabs- og økonomidirektør Gunnar Thon Lossius.

I tillegg lover billettsalget for "Evita" godt. Foran premieren 19. april er 35 prosent av bilettene allerede solgt. I tall utgjør dette rundt 7000 billetter.

I møtet trakk økonomi - og stabdirektør Lossius også fram tall som sammenligner Kildens egeninntjening i forhold til hva andre, sammenlignbare institusjoner har.

— Vi ligger på 26-27 prosent egeninntjening, mens det tilsvarende for teatre andre steder i landet er 23-25 prosent. Skal vi sammenligne oss med andre orkestre, har disse imidlertid ikke mer enn 10-12 prosent i egeninntjening, sa Lossius.

Kilden er som kjent en hybrid-organisasjon av både teater, opera, kulturdrift og orkester.

UKM-kritikk

Under posten "eventuelt" rettet styremedlem Toril Runden kritiske spørsmål til administrasjonen fordi fylkesmønstringen i Ungdommens Kulturmønstring ikke fikk plass på Kilden, men i stedet ble avviklet i Buen i Mandal sist helg.

— De sier at de ikke ble enige med dere om lokaler. Hva innebærer det, spurte Runden.

Hun ville vite om det var innholdet i forestillingen eller plassproblemer som var årsaken til at UKM ikke får plass i Kilden hverken i 2013 eller 2014. Bentein Baardson forsikret at innholdet ikke hadde noe med uenigheten å gjøre:

— De ble tilbudt konsertsalen, men dette passet ikke behovet. Vi går i dialog med alle som henvender seg til oss, og det er mange som blir lei seg for at det ikke er plass, sa Baardson.

— Det er mange som misforstår når vi sier at vi ikke har plass til dem. Det høres gjerne ut som en dårlig unnskyldning når vi for eksempel må svare at "dessverre, i november 2014 er det opptatt i den salen". Men så stor er faktisk pågangen, supplerte Gunnar Thon Lossius.

— Kildens kapasitet er sprengt, konkluderte Bentein Baardson.

Ikke fredningsplaner

— Kilden er en fin bygning som absolutt har sine kvaliteter, men det har ikke vært noe tema eller diskusjon hos oss om å frede den. Det er riktig at det hender at helt nye bygninger eller til og med uferdige bygninger blir fredet, men dette er ikke aktuelt for Kilden, sier en litt lattermild fylkeskonservator i Vest-Agder, Frans-Arne Stylegar.

— Du kom ikke på at "aha, det kan jeg jo gjøre", nå som spørsmålet kom opp?

— Hehehe. Nei, nei. De må bare ta den tiden de trenger med siste byggetrinn, sier Stylegar.